Restaurant

Stadig flere velger alkoholfritt øl

Alkoholfritt øl er i sterk vekst for tiden, både i Norge og internasjonalt. Alle de store, internasjonale ølmerkene har alkoholfrie varianter, til og med Guinness. Det er en trend for tiden der stadig flere får øynene opp for alkoholfritt øl, ikke minst mange unge. Mange foretrekker også alkoholfritt på grunn av færre kalorier.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har drevet omfattende produktutvikling på alkoholfritt øl i de senere år, både vi og mange av konkurrentene våre har nå store porteføljer med alkoholfritt, sier Olaug Flakne, bryggerimester i Ringnes.

Munkholm-kategorien har nærmest eksplodert

– Både de store bryggeriene og de små har lært seg teknikker for å optimalisere smaken og gjøre alkoholfritt til et fullverdig øl. For enkelte typer alkoholfritt er det nesten vanskelig å merke på smaken at det faktisk er et alkoholfritt produkt. I forhold til for noen år siden, er det nå blitt stor variasjon, også når det gjelder hvilke typer øl vi har alkoholfrie varianter av. Det er jo ikke bare vanlig Munkholm eller Clausthaler, men også weissbier, juleøl, stout, IPA, etc., så alle kan finne en smak de liker. Bare hos oss lager vi seks varianter. For noen år siden brygget vi alkoholfritt kanskje én gang per måned, i dag gjør vi det stort sett hver eneste uke.

Hele Munkholm-kategorien har nærmest eksplodert og for eksempel Munkholm Juleøl har klatret helt opp på tredjeplass blant alle de 13 juleølene som Ringnes selger.

Siden 2017 har markedet for øl i klasse A og B vokst med hele 28 prosent. 6,3 prosent av ølet vi brygger i dag er alkoholfritt eller lavalkohol. Vi har stor tro på videre vekst for disse produktene og utvikler nye produkter hele tiden. Målet er at 10 prosent av ølproduksjonen hos oss skal være alkoholfri i løpet av 2025, sier bryggerimester Flakne.

I Norge defineres drikke under 0,7% alkohol som alkoholfritt. Alkoholfri-variantene fra Ringnes ligger godt innenfor denne grensen, med rundt 0,5%-0,6%. Dette er ørsmå mengder som er helt ufarlig. Tilsvarende vil man finne små mengder alkohol i andre produkter som gjærer, for eksempel i kefir.

Gjæringen stoppes på nøyaktig riktig tidspunkt

Olaug Flakne, som er utdannet bryggerimester fra Bryggerihøyskolen i København, forteller at utgangspunktet for øl uten alkohol er det samme som de alkoholholdige; vann, malt, humle og gjær. – Alkoholfritt øl går gjennom de samme prosessene som annet øl, men det er ulike metoder som benyttes for å få ølet alkoholfritt. I Ringnes benytter vi en metode der vi starter gjæringsprosessen av vørteren, men prosessen stanses før det dannes for mye alkohol.

Det er faktisk enda vanskeligere å lage et fullverdig øl uten alkohol, enn et øl med alkohol. Vi må gjennomføre langt flere analyser av ølet. Det er nemlig helt avgjørende at gjæringen stoppes på nøyaktig riktig tidspunkt. Går det over, kan ikke ølet selges. I Ringnes har vi folk med høy kompetanse og riktig utstyr, men for en del mindre aktører er det veldig krevende å ha nøyaktig kontroll på gjæringen. For å lage helt alkoholfritt øl, såkalt 0,0 %, må bryggeriene ha større tekniske installasjoner for å fjerne alkoholen i etterkant, de fleste gjør som Ringnes og avbryter gjæringen før alkoholgehalten blir for høy, sier Ringnes’ erfarne bryggerimester Olaug Flakne.

Powered by Labrador CMS