Nyheter

Regjeringen vil blant annet sørge for økt produksjon av matkorn. Foto: Terje Pedersen | NTB

Slik skal Pollestad øke selvforsyningen

Nå skal bøndenes inntekter sammenlignes med lærere og sykepleiere, istedenfor industriarbeidere. Og dyra skal spise mer grovfor og gress, istedenfor kraftfor.

Publisert Sist oppdatert

­Det er blant de viktigste punktene i stortingsmeldingen som legges fram av landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fredag. Der skal regjeringen fortelle hvordan de skal øke selvforsyningsgraden til 50 prosent og trappe opp inntektsmulighetene i landbruket.

Økt selvforsyningsgrad – det vil si at mer av maten vi trenger for å klare oss, skal kunne produseres i Norge – er et mål som et bredt flertall på Stortinget er enige om. Regjeringen vil nå et mål om 50 prosent selvforsyning, og i planen deres skal de presentere tiltak som skal føre til:

* Økt etterspørsel etter mat fra norsk jordbruk

* Økt produksjon av, og etterspørsel etter norsk frukt, grønt og matkorn

* Økt bruk av grovfor og gress

* Økt andel norske råvarer i kraftforet

Må levere varer forbrukerne vil ha

Pollestad understreker at dette er avhengig av at norsk jordbruk leverer produkter som forbrukerne vil ha, og forutsetter lønnsomhet i produksjonen.

– Oppfølging av strategien må skje i samarbeid mellom staten og alle ledd i verdikjeden for mat, sier han i en pressemelding.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) (foran) og landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) (bak) legger fram planen fredag. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Oppdaterer inntektsgrunnlaget

Bøndene har også ventet lenge på noe helt annet: En oppdatert måte å beregne inntektene deres på. Budsjettnemnda for jordbruket skal legge fram tallene i de nye tallgrunnlaget allerede før vårens jordbruksoppgjør.

Blant annet skal det nå legges opp til å sammenligne jordbruksinntekten med «et justert gjennomsnitt av lønn for arbeidstakere som er om lag på nivå med lønn i undervisningsyrker og helserelaterte yrker».

Dette blir ifølge regjeringen om lag 9 prosent over industriarbeiderlønna – som var sammenligningsgruppe i forrige runde med lønnsopptrapping fra midten av 1970-tallet.

Bondelaget: – Ikke godt nok

Norges Bondelag mener det er på høy tid at regjeringen legger fram planen, men at dette ikke er godt nok for å øke selvforsyningen.

– Økonomien på mange norske gårder er dårlig, og det trengs virkelig en opptrappingsplan for hvordan inntektene skal løftes de neste årene, sier Bondelagets leder Bjørn Gimming i en pressemelding.

En viktig forutsetning for økt selvforsyningsgrad er å øke inntekten til bonden, påpeker Gimming.

– Dette er for defensivt fra regjeringen, nå skal vi jobbe for forbedringer i Stortinget. Hva dette faktisk betyr for inntektsopptrappingen vil vi se i jordbruksoppgjøret, sier bondelagslederen.

Powered by Labrador CMS