Nyheter

Feiret 20 år med merkeordningen Beskyttet betegnelse, og at Økologisk tjukkmjølk fra Røros var første produkt ut. Fra venstre: Fylkesordfører i Trøndelag Tomas Iver Hallem, direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist, Landbruks- og matminister Geir Pollestad, meieribestyrer i Rørosmeieriet, Trond Vilhelm Lund og daglig leder i Oi! Trøndersk mat og drikke, Aslaug Rustad.

Beskyttede betegnelser gjennom 20 år

Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. Økologisk Tjukkmjølk fra Røros var pioneren.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en ære å gratulere dem som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa landbruksminister Geir Pollestad (Sp) under Kokke-EM i Trondheim da han gratulerte merkeordningen Beskyttede betegnelser med 20-årsdagen.

Pollestad fikk smaksprøver fra Rørosmeieriet på både tjukkmjølk og skjørost da han var innom Beskyttede betegnelsers stand på messedelen av Bocuse d'Or Europe.

Håret salgsmål

– Regjeringen har ambisiøse mål for salget av lokal mat og drikke. Vi har satt som mål at salgsverdien i denne kategorien skal være på 25 milliarder kroner i 2035. I den oppskriften vi skal lage for å nå dette, vil merkeordningen Beskyttede betegnelser være én av mange ingredienser. Merket er jo ridderen av norsk mat- og drikkekultur, og det bør bæres med stolthet, sier Pollestad.

Under EM i kokkekunst, Bocuse d'Or Europe i Trondheim, var blant annet tørrfisk, reinsdyrkjøtt og norsk akevitt råvarer. Tørrfisk fra Lofoten, reinkjøtt fra Jotunheimen og Linjeakevitt er produkter innenfor disse kategoriene som har kvalifisert til Beskyttet geografisk betegnelse.

Stor stas da bursdagskaken for Beskyttede betegnelser ble åpnet av Nina Sundqvist fra Stiftelsen Norsk Mat og Trond Vilhelm Lund, bestyrer på Rørosmeieriet sammen med kakebaker Cathrine Nielsen, konditorsjef på Britannia Hotel. Foto Stiftelsen Norsk Mat

– Denne 20-åringen står det respekt av. På disse 20 årene har Norge klart å dokumentere sammenhengen mellom smak, sted og kvalitet for 32 norske mat- og drikkeprodukter, og løftet dem opp i samme klasse som Champagne og Roquefort. Nå bretter vi ermene opp for de neste årene og satser på å ha minst 50 i 2030, og helst flere, lovet administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist.

– Vi har råvarer i verdensklasse, produsert av mathåndverkere som virkelig kan sine saker, tilberedt av prisbelønte kokker. Det er ingen grunn til å stå med lua i hånda, understreket hun.

Økologisk Tjukkmjølk fra Røros var det første norske produktet som fikk sin egen lov i forskrifts form som dokumenterer sammenhengen mellom sted, smak og kvalitet.

Beskyttet geografisk betegnelse

Rørosmeieriet har beskyttet geografisk betegnelse både på Økologisk Tjukkmjølk fra Røros og Skjørost fra Røros-traktene. Nå har Rørosmeieriet startet prosessen med å beskytte både Røros Smør og Røros Rømme.

– Det å være den første som klarte å kvalifisere for en beskyttet geografisk betegnelse i Norge, er vi svært stolte av. Det har betydd mye både for å skape stolthet og salg av denne viktige delen av vår nasjonale matarv, sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund i Rørosmeieriet.

Merkeordningen Beskyttede betegnelser

  • Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer norsk mat- og drikkekultur beskyttelse og anerkjennelse.
  • Den vektlegger den spesielle forbindelsen mellom et produkt og det geografiske området det kommer fra, samt tradisjonen som ligger bak. Kravene til dokumentasjon er strenge.
  • Beskyttede betegnelser er den eneste merkeordningen for mat og drikke i Norge som reguleres av en egen nasjonal forskrift.

Kilde: Stiftelsen Norsk Mat

Powered by Labrador CMS