KBS

Ingunn Handagard i NAF og Kjetil Svenheim i Circle K Norge gleder seg til å hjelpe påsketrafikanter over hele landet. Til høyre bilberger Egil Jakobsen. Foto: Terje Borud

Storaksjon under påskeutfarten

Denne uken står NAF og Circle K klare ved nesten 50 utfartspunkter for å gjøre påsketrafikken så trygg som mulig.

Publisert Sist oppdatert

Når den store påskeutfarten for alvor starter på fredag og lørdag, står lokale NAF-lag utplassert ved 45 Circle K-stasjoner, fra Arendal i sør til Hammerfest i nord.

– Målet vårt er å bidra til å unngå ulykker og sørge for at alle kommer seg trygt opp på fjellet. Det er gjerne mye stress og kav knyttet til utfarten. Vi ser at mange senker skuldrene når de kommer i prat med NAFs kunnskapsrike og lokalkjente eksperter, sier partneransvarlig Kjetil Svenheim i Circle K Norge i en pressemelding.

Han forteller at påskeaksjonen til NAF og Circle K Norge er svært populær både hos voksne og barn. Foruten gode tips og råd, blir det konkurranser, premier og overraskelser.

­– Vi har ingen å miste. Enkle grep gjør turen tryggere og hyggeligere, sier Svenheim.

Snart skal flere hundre tusen nordmenn stue bilen full med små og store familiemedlemmer, kjæledyr, skiutstyr og store mengder bagasje. Så bærer det ut i påsketrafikken. Målet er å besøke familie, overnatte på et høyfjellshotell eller å dra til én av landets nær 150 000 fjellhytter.

Men hindringene står i kø på veien opp til påskefjellet: snø og vindkast, krevende føre, stengte veier og kolonnekjøring er blant utfordringene påskebilister ofte må takle. Noen trusler kommer også innenfra.

– Skjermene i bilen kan stjele oppmerksomheten. Nye biler har store skjermer som krever mange trykk å betjene. Still inn navigasjon, underholdning og klimaanlegg før du kjører, slik at du kan la skjermen i fred underveis. En trygg påskeutfart starter allerede når du pakker bilen og gjør deg klar til å kjøre, sier pressesjef Ingunn Handagard i NAF.

Hele én av to sjåfører oppgir at de har opplevd farlige trafikksituasjoner som følge av andre bilisters mobilbruk bak rattet. Dette kommer fram i en undersøkelse Norstat utførte for NAF høsten 2022. Samtidig innrømmer 1 av 10 at de selv har forårsaket farlige situasjoner fordi de har brukt mobilen under kjøring.

– Dette håper jeg folk passer spesielt godt på denne fredagen, når de kanskje har hele familien med i bilen. Et uoppmerksomt øyeblikk kan få fatale konsekvenser. Sving heller innom en rasteplass eller energistasjon hvis du må sjekke meldingene. Da får du og de andre i bilen en pause, noe som er bra for humøret og konsentrasjonen, sier Svenheim.

Også skjermene til de andre i bilen kan skape farlige situasjoner i trafikken. Ved kollisjon i 50 kilometer i timen vil et nettbrett komme susende fra baksetet med en kraft tilsvarende 12 kilo, viser en NAF-beregning.

Powered by Labrador CMS