Restaurant

Kaffe er et av de viktigste produktene for norske serveringssteder.

Kaffekvaliteten i Norge er i verdenstoppen

Gjennomsnittlig kaffekonsum blant norske kaffedrikkere er rundt fem kopper per dag, det tilsvarer over 17 millioner kopper kaffe per dag. Selv om det meste av kaffen drikkes hjemme, eller på jobb, er kaffe også et av de viktigste produktene for norske serveringssteder.

Publisert Sist oppdatert

­– Den kaffen som importeres til Norge holder svært høy kvalitet i forhold til kaffen man får mange steder i utlandet. Både når det gjelder kvalitet og forbruk er Norge i verdenstoppen. Kaffehusene importerer de beste råvarer og mange er ikke klar over at mesteparten av kaffen brennes her til lands. Vannet, som naturlig nok er en viktig ingrediens, er som kjent også av topp kvalitet de fleste steder her i landet, sier Bjørn Grydeland, konsulent i Norsk Kaffeinformasjon.

Det meste av kaffen vi drikker i Norge kommer fra Brasil, vi importerer nest mest fra Colombia. Rundt 90% av kaffen vi importerer er av typen Arabica, mens den andre store kaffetypen, Robusta, står for nærmere 70% av importen til land i Syd-Europa. De fleste liker den runde, brasilianske kaffen.

– Kaffe er et jordbruksprodukt som bringer med seg smak fra stedet der den er dyrket eller foredlet. Den gjennomgår mange faser, før den når forbrukeren i form av brent kaffe. Det dyrkes kaffe i mer enn 50 land og kaffe består av mer enn 850 kjente smaks- og aromastoffer, sier Grydeland.

Kaffen er blitt dyrere

Kaffe er, etter olje, den nest mest omsatte råvare på verdensmarkedet. De siste to -tre årene har råvareprisene på Arabica mer enn doblet seg. Kaffe er en råvare og handles på børs. En ubalanse mellom tilbud og etterspørsel får derfor konsekvenser for prisen. New York-børsen er den største når det gjelder kaffe, og her fastsettes prisen på Arabica. Markedet kalles C-markedet, eller «commodity»-markedet, og prisen kalles C-prisen. Denne blir gjerne brukt som en referanse, og en slags minstepris. C-prisen har vært kunstig lav i mange år, og som regel ikke gjenspeilet eller dekket produksjonskostnadene. Konsekvensen blir manglende investering i utstyr og drift, nyplanting, gjødsling og utvidelse av plantasjer. Produktiviteten går ned og avlingene reduseres.

Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon nevner følgende forhold som bidrar sterkt til økende råvarepriser på kaffe:

- Kaffeproduksjon er avhengig av de rette klimatiske forhold for å gi gode avlinger. Verden opplever store klimautfordringer med ekstremvær, tørke, flom og stormer. Mye av dette finner vi i Syd- og Mellom-Amerika, som produserer mer enn 60 prosent av verdens kaffe. I denne regionen har også plantesykdommer periodevis ført til betydelig reduksjon i avlinger.

- Kostnader for drivstoff og shipping generelt har steget mye, kostnad for sjøfrakt har økt med flere hundre prosent.

- Gjødsel står for en stor del av kostnaden for å produsere kaffe. Russland har stanset eksporten av råstoff til gjødselproduksjonen. Mangel på råvarer og sterk etterspørsel, har ført til en kraftig prisstigning på gjødsel. Det øker kostnadene til kaffeprodusentene, og de aller fattigste har ikke råd til gjødsel i det hele tatt. Resultatet blir lavere produksjonsvolum.

- Mangel på arbeidskraft i flere områder har gjort det vanskelig å få avlinger i hus. Flere år med lave kaffepriser har også ført til at mange har forlatt landsbygda og søkt lykken utenlands, eller i større byer.

- At kaffe handles i dollar, fører til at når dollarkursen stiger, slik den har gjort i det siste, blir kaffen dyrere.

Norsk kaffeimport

Vi importerte 31 tusen tonn råkaffe i 2022 (32,7 tusen tonn i 2021), derav fra Brasil 13,8 (14,2), Colombia 10 (10). Pluss 7,5 tusen tonn brent kaffe (7,3) og 1,7 tusen tonn instant kaffe (1,8).

Powered by Labrador CMS