Nyheter

Bent Stiansen er tildelt Horecabransjens Ærespris 2020.

Horecabransjens Ærespris 2020 til Bent Stiansen

Bent Stiansen er tildelt Horecabransjens Ærespris, den høyeste utmerkelsen du kan få i bransjen. Den deles ut hvert tredje år. Det var en rørt og glad restaurantdriver som mottok prisen på åpningskonferansen på Smak 2020.

Publisert Sist oppdatert

Prisen ble delt ut av administrerende direktør i Fursetgruppen, Gjøran Sæther, på åpningskonferansen på Smak 2020 på Norges Varemesse i dag.

25 år med Statholdergaarden

Bent Stiansen sammen med prisutdeler Gjøran Sæther, administrerende direktør i Fursetgruppen. (Foto: Morten Holt)

Vinneren av Horecabransjens Ærespris 2020 har vært en markant skikkelse i bransjen i over 30 år. Nylig kunne Stiansens restaurant Statholdergaarden feire 25-årsjubileum.

I restaurantdriften har han alltid lagt vekt på de tre F-ene: – Fornøyde gjester, fornøyde ansatte og fornuftig økonomi.

Filosofien har gitt resultater. Ikke bare har restauranten hatt en stjerne i Michelin-guiden siden 1998, den 23. kom nylig, men samtidig har dette stedet bydd på lærlinger i toppklasse. Mange har nådd helt til topps i Norgescup – det uoffisielle norgesmesterskapet for lærlinger.

Hans restaurant er muligens den restaurantbedriften som har utdannet flest kokker og servitører i Norge. Det er snakk om over 200 i løpet av 25 år!

I dag finner du dem som hotelledere, restaurantsjefer, kjøkkensjefer, soussjefer og i andre ledende stillinger i bransjen, fra Harstad i nord til Lindesnes i sør.

Statholdergaarden – en bauta i norsk gastronomi

Prisvinneren ble også den aller første vinneren av NM i kokkekunst i 1990.

Men det var i 1993, da Stiansen ble den første norske Bocuse d’Or-vinneren, at han ble kjent nasjonalt.

Bent Stiansen hadde ledende stillinger hos De 5 Stuer (Holmenkollen Park), Refsnes Gods, Hotel Continental og Annen Etage, men endte til slutt opp med sin egen restaurant, Statholdergaarden, i 1994. Der har han også Statholderens Mat- & Vinkjeller.

Restauranten har siden den gang stått som en bauta i norsk gastronomi.

Et livsverk som står – og står seg

Kandidatene skal ikke bare veies for sin innsats siste år eller siste to-tre år, men for hva de har utrettet over lang tid, gjerne livsverk som står – og står seg.

Ifølge statuttene heter det at Horecabransjens Ærespris gis til en person som i tillegg til å ha vært markant i bransjen i en årrekke, også har vært en forbilledlig arbeidsgiver med tanke på etisk standard, kvaliteten på HRM, særlig bredt på rekruttering ved lærlinger, og med gode/tilfredsstillende økonomiske resultater over tid.

Tredje gang

Bak prisen står NHO Reiseliv, Bransjeforening for storkjøkkenleverandører i Norge (BFSN) og bransjemagasinet gjennom de siste 50 årene, Horeca.

Gjennom mange år delte NHO Reiseliv og Horeca ut prisene «Årets restauratør» og «Årets hotelleder». Fra og med 2014 ble de to prisene slått sammen til én pris; Horecabransjens Ærespris.

Tidligere er prisen tildelt den avdøde Rica-gründeren Jan E Rivelsrud (2014) og kokken Arne Brimi (2017).

Powered by Labrador CMS