Nyheter

Kallekiosken på Rjukan (Foto: Kallekiosken)

Pris til nyrestaurert kiosk på Rjukan

Den gamle Kallekiosken er pusset opp og tirsdag ble de hedret med Tinn kommunes Byggeskikkpris 2016.

Publisert Sist oppdatert

Fra og med i år er Byggeskikkprisen delt inn i to kategorier en for bevaring og en for nybygg dette for å skille bedre mellom de innkomne forslag. Tinn kommunes byggeskikkpris 2016 fikk inn forslag på 5 bygg, og årets pris tildeles i kategorien for Bevaring.

Årets Byggeskikkpris i Tinn kommune tildeles Kallekiosken og arbeidet med å bevare og gjenskape kiosken slik den framstod i sine glansdager, sa juryens formann Ragnar Gunleisrud.

Kallekiosken på Rjukan (Foto: GOOGLE MAPS)

Prisen ble tildelt Tim Thomter, som har vært initiativtaker til rehabiliteringen og Rune Bråthen, som byggeier.

Kiosken som ligger ved riksvei 37 i Rjukan er restaurert for nærmere 50 000 kroner, takker være kronerulling blant de 900 tilhengerne på facebook-gruppa, og en lang rekke ivrige rjukanboere med gode minner fra kiosken ovenfor Bjørkhaugbakken.

Eier Rune Bråthen kjøpte Kallekiosken med den hensikt å pusse opp bygget, slik at det igjen fremstår som noe byen kan være stolt av, og til tross for at bygget ikke ligger innenfor det som er definert som Verdensarven, har bygget blitt en berikelse for Rjukan by.

Prisen ble delt ut av ordfører Bjørn Sverre Birkeland etter at han hadde sagt noen velvalgte ord, leder av Kultur og oppvekstutvalget Ragnar Gunleiksrud og kultursjef Marit Kvitne, og hele kulturstyret applauderte ved overrekkelsen.

Prisen gis til Kallekiosken og arbeidet med å bevare og gjenskape kiosken slik den framsto i sine glansdager. Kallekiosken ble oppført i 1930-årene med noen bygningsmessige endringer som utskifting av panel noen tiår senere.

Initiativtakerne bak istandsettingsarbeidene har vist et prisverdig engasjement for å bevare Rjukans kulturarv. Prosjektet vitner om en sterk vilje til å gjenskape en liten flik av fortiden, og et stort pågangsmot og en omfattende dugnadsinnsats for å nå målet.

Personene bak istandsettingen har vist en forståelse for at også mer uunnselige byggverk og spor etter folks dagligliv er en viktig del av Rjukans historie. Og at også dette inngår i den unike helheten som utgjør verdensarvstedet og som vi i dag stolt viser fram til omverden.

Kallekiosken har en sterk plass i Rjukanfolks bevissthet, og mange mennesker har gode minner knyttet til tiden da kiosken var i drift. Kiosken er sterkt synlig i bybildet og tilbakeføringen er et viktig vitnesbyrd om det fokuset på bevaring og stolthet av fortiden som i dag preger Rjukan.

Restaureringen og gjenskapingen av Kallekiosken er prosjekt som kan få store ringvirkninger gjennom at det inspirerer folk til å ta ansvar for vår felles kulturarv. Samtidig som det viser at alle kan bidra, og at den enkeltes bidrag betyr mye forståelsen og formidlingen av byen vår.

Hvis det samme engasjementet og innsatsviljen blir overført til andre prosjekter, vil det gjøre en stor forskjell i forhold til å bevare og gjenskape det store særpreget og det unike bygningsmiljøet vi har Rjukan.

Tinn kommune håper derfor at denne prisen er til inspirasjon og motivasjon for andre entusiaster og byggeiere i kommunen.

Byggeskikkprisen består av en messingplakett for montering på fasade, en kunstdiplom laget av kunstneren Liv Solberg Andersen og en gavesjekk på 10 000 kroner.

(Kilde: Tinn kommune/Rjukan Radio)

Powered by Labrador CMS