Nyheter

Helse- og omsorgsminister Bent Høie signerte intensjonsavtalen med NHO Mat og drikke, NHO Handel, Virke Dagligvare, Coop Norge SA, Sjømat Norge og Norges Frukt- og Grønnsak- Grossisters Forbund. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet.

Partene signerte intensjonsavtale for sunnere mat

I 2014 samlet Helse- og omsorgsminister Bent Høie for første gang næringsorganisasjonene og dagligvarebransjen til en felles dugnad for å gjøre nordmenn sunnere. I dag signerte partene en avtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke.

Publisert Sist oppdatert

Intensjonsavtalen ble signert av helse- og omsorgsminister Bent Høie og administrerende direktør Petter Haas Brubakk, NHO Mat og drikke, direktør Bjørn Næss, NHO Handel, direktør Ingvill Størksen, Virke Dagligvare, konsernsjef Geir Inge Stokke, Coop Norge SA, administrerende direktør Geir Ove Ystmark, Sjømat Norge, daglig leder og Gry Sørensen, Norges Frukt- og Grønnsak- Grossisters Forbund.

En samstemt bransje

Mange bedrifter forpliktet seg i dag til målene i intensjonsavtalen ved å skrive under en tilslutningsavtale. Tilslutningsavtalen ble i dag signert av BAMA, Grilstad, Kolonial.no, Mills, Rema 1000, Nestlé, Norgesgruppen, Norgesmøllene, Nortura, Orkla og Tine.

- Avtalene viser at vi i Norge har en ansvarlig næring som tar et tydelig samfunnsansvar. Helsemyndighetene skal ta sin del av ansvaret. Vi fortsetter å støtte opp om næringens arbeidet gjennom befolkningsrettede kampanjer, og følger utviklingen i norsk kosthold for å se at det går i riktig retning, sier Høie.

Kutt av salt, sukker og mettet fett har vært på Nestlés agenda i nesten ti år, og den nye intensjonsavtalen bekrefter at vi står sammen i arbeidet mot et veldig viktig mål, sier administrerende direktør i Nestlé Norge, Vladimir Wendl, som signerte avtalen på vegne av selskapet.

Både næringsorganisasjonene, matmyndighetene og bransjen har jobbet hardt for å få på plass denne unike avtalen, og det skal vi være stolte av. Det er imidlertid nå den virkelige jobben begynner, men sammen er jeg overbevist om at vi skal utgjøre en forskjell for folkehelsen, sier Wendl.

Orkla er én av flere aktører som skal samarbeide med helsemyndighetene om dette. Konsernsjef Peter A. Ruzicka signerte på vegne av Orkla.

- Vi har vist omverdenen at norske myndigheter og norsk næringsmiddelbransje kan forenes om et viktig tema. Våre felles ambisjoner er høye og jeg kan med sikkerhet si at Orkla vil bidra, sier Stein Erik Hagen, styreleder i Orkla.

Gjennom avtalen forplikter partene seg blant annet til å bidra til å redusere innholdet av salt, tilsatt sukker og mettet fett i sentrale matvaregrupper. Å utvikle nye produkter som gjør det lettere for forbruker å ta sunne valg og bidra til økt bevissthet rundt helse og kosthold er også sentralt.

- Orkla har allerede bidratt betydelig ved å redusere sukker, salt, mettet fett, øke anvendelsen av nøkkelhullet og unngå markedsføring til barn. Som eier er jeg naturligvis glad og stolt over det vi har fått til, samtidig som jeg vil fokusere på det vi skal gjøre fremover, sier Hagen.

Store forskjeller for helsa

- Litt sunnere mat og litt sunnere drikke kan gjøre store forskjeller for helsa. Målet om å redusere sukkerforbruket med 12,5 prosent innen 2021 betyr at inntaket av sukker vil være på vel 11 prosent i 2021. Det betyr at vi er mer ambisiøse enn EU, sier Høie.

Å redusere innholdet av mettet fett og salt i maten gir lavere risiko for hjerte- og karsykdommer. Beregninger fra Danmark viser at redusert innhold av salt i maten fører til færre dødsfall og færre tilfeller av hjerte- og karsykdom.

I avtalen forplikter partene seg til å arbeide mot følgende felles mål:

At det gjennomsnittlige inntaket av tilsatt sukker per person skal reduseres med minst 12,5 pst innen 2021. Det betyr en reduksjon til nærmere 11 energiprosent innen 2021. Inntaket var på 13 energiprosent i 2013.

  • At det gjennomsnittlige inntaket av mettet fett per person skal ned til 13 energiprosent innen 2018. Inntaket var på 14 energiprosent i 2015.
  • At det gjennomsnittlige inntaket av salt per person skal ned til 8 gram per dag innen 2021. Inntaket var på 10 gram i 2010.
  • At inntaket av sunne matvarer som frukt grønnsaker og fisk øker

Det var NHO Mat og Drikke som tok initiativ til å utarbeide intensjonsavtalen.

- Vi viser at vi kan få til resultater uten påbud og forbud men gjennom samarbeid. Næringen ser at dette også er i tråd med hva forbrukerne ønsker. Det viser at vi har en ansvarlig næring som tar et tydelig samfunnsansvar, sier Høie.

Delte ny forskning med helseministeren

Med bare naturlige ingredienser har Nestlé-forskere funnet en ny måte å endre strukturen i sukkerpartiklene på, som gjør at sukkeret løser seg opp raskere. Dette betyr at selv med mindre sukker i sjokoladen, vil tungen din oppfatte den samme gode søtsmaken som før. De banebrytende resultatene kan potensielt redusere sukkerinnholdet i sjokolade med 40 prosent. Det gjør oss optimistiske for fremtiden, sier Wendl.

Her finner du informasjon intensjonsavtalen mellom næringslivet og Helse- og omsorgsdepartementet, samt relevante notater om arbeidet.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS