Nyheter

Lær deg hvordan forskjellig frukt og grønt bør oppbevares, så blir det mindre matsvinn, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

OFG med råd om matsvinnkutt

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) er ute med sine beste råd for hva forbrukerne kan gjøre med restematen og mat som ikke lenger ser like frisk ut.

Publisert Sist oppdatert

Nest etter brød og bakervarer er det frukt og grønt norske forbrukere kaster mest av. Mye av maten som kastes er fullt spiselig, men mange føler seg usikker på hvor grensen går og hva man kan gjøre med rester og det som ikke lenger ser like friskt ut, skriver OFG i en pressemelding.

Mer enn halvparten usikre

– Ifølge undersøkelser vet de fleste at man ikke skal spise mugg, men hele 53 prosent oppgir at de føler seg usikker på hvilke matvarer som kan spises etter å ha fjernet muggen eller råten, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i OFG.

Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsrådgiver i OFG.

Hun har tro på at kunnskap kan få flere til å kaste mindre, og når det gjelder frukt og grønt har hun en enkel huskeregel som man kommer langt med.

– Myk frukt, grønnsaker og bær med mugg på skal kastes. Hard frukt og grønt med litt mugg eller råte? Fjern det som er dårlig med god margin og spis resten. Råte skyldes blant annet ulike sopper. Disse transporteres lettere gjennom myke frukter og grønnsaker, enn gjennom harde.

10 råd om frukt og grønt

  1. Mugg på skallet rundt løken? Ta bort skallet og spis resten. Litt mugg på løk uten skall? Skjær bort med god margin og spis resten. Veldig mye mugg på løk? Kast. Bare brukt en halv løk? Pakk inn delen du skal ta vare på med plastfolie og bruk innen få dager så lenge den ser og lukter friskt.

  2. Skade eller råte på eplet? Skjær bort og spis resten. Råtten kjerne på eplet? Kast.

  3. Poteter med noen få små spirer? Skjær bort spirene og spis. Mye spirer? Kast. Grønne poteter? De skal alltid kastes - det hjelper ikke å skrelle vekk det grønne.

  4. Gulrot med myk eller bløt tupp? Skjær bort med god margin og spis. Gi den eventuelt et kaldt vannbad dersom den ikke er like sprø lengre om du skal bruke den rå. De kan også brukes i gryter, supper, mos, bakst osv.

  5. Slapp salat med noen råtne blader? Ta bort bladene som er dårlig, gi den et kaldt vannbad og spis.

  6. Litt gult på brokkolien? Gulfargen kommer av at klorofyllet brytes ned, og er helt ufarlig. Ta bort det gule og spis resten.

  7. Sorte flekker på blomkål, ta bort og spis resten.

  8. I agurk kan mugg spre seg raskt, agurk med mugg på skal derfor kastes. Er den bare litt bløt et sted kan dette skjæres bort og resten kan brukes raskt etterpå.

  9. I likhet med agurk må også tomater med mugg på kastes. Et godt tips er å bruke godt modne tomater i en tomatsaus før de blir dårlige.

  10. Muggen klementin med hull i skallet – kast. Kun litt mugg utenpå skallet uten at det har gått igjennom? OK å spise, men sannsynligvis ikke god.

Frukt og grønt er ferskvare

– Og for all del, husk at frukt og grønt er ferskvare, og er aller best spist. Organiser kjøleskapet og skriv handlelister basert på det du har, så er det lettere å få spist opp alt før det må kastes. Lær deg hvordan forskjellig frukt og grønt bør oppbevares, så blir det mindre matsvinn, oppfordrer ernæringsrådgiveren.

Powered by Labrador CMS