Nyheter

Bilde: Fra venstre, Anne-Grete Haugen, Erik Wold, og Anne Marie Schrøder fra Matvett.

Konkrete verktøy til kampen mot matsvinn

Den norske mat- og serveringsbransjen er i front når det gjelder å redusere matsvinn. På Foodscape vil bransjen få demonstrert helt nye verktøy og få kunnskap om hvordan matavfallet kan bli til nye råvarer.

Publisert Sist oppdatert

Matsvinn er på agendaen i store deler av mat- og serveringsbransjen i Norge. Og den unike «Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn» har gjort Norge til et foregangsland i denne kampen.

Men fortsatt er det langt igjen til å nå målet om å halvere matsvinnet innen 2030. Det er nødvendig å rekruttere langt flere bedrifter til å tilslutte seg målene i Bransjeavtalen.

Derfor vil matsvinn ha et særlig fokus når bransjen og myndighetene møtes på Foodscape 10.11. oktober på Norges Varemesse.

Lønnsomt arbeid

Her vil Matvett arrangere to seminarer som skal gi nyttig kunnskap og inspirasjon til alle bedrifter som jobber med tematikken. I tillegg vil en rekke utstillere presentere nye og innovative verktøy og løsninger som vil gjøre arbeidet lettere. Noen av disse kan du lese om lenger nede i artikkelen.

Det er utvilsomt økonomisk lønnsomt å redusere matsvinnet. Maten som kastes koster også penger i innkjøp. Men i stedet for salgsinntekter må bedriftene betale for å kaste den. I tillegg er det ingen tvil om at dette er det mest effektive klimatiltaket mat- og serveringsbransjen kan gjøre, sier daglig leder Anne-Grete Haugen i Matvett.

Det er også et klart konkurransefortrinn å vise at man jobber med tematikken. Om noen år vil forbrukerne velge bort restauranter, produsenter og butikker som ikke har kontroll på matsvinnet, supplerer Anne Marie Schrøder, som er kommunikasjonssjef i Matvett.

Lanserer kalkulator og rapporteringsmal

Når myndighetene, med Klima- og miljødepartementet i spissen, i samarbeid med Matvett inviterer til seminaret «Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn» på Foodscape 10. oktober, er programmet lagt opp for å gi deltakerne størst mulig nytteverdi med fokus på hele verdikjeden for mat, fra produsenter til utsalgssteder.

Klima og miljøvernminister Ola Elvestuen står bak den formelle invitasjonen til seminaret, der det vil bli presentert resultater fra arbeidet og gode eksempler på tiltak enkeltbedrifter har gjort med suksess.

I tillegg vil det bli presentert helt konkrete verktøy som skal hjelpe bedriftene videre.

Vi vil lansere en matsvinnkalkulator som viser effekten av tiltakene hver bedrift gjør. Bedriftens matsvinn vises i kroner og CO2, og det vil være mulig å sammenligne seg med resten av bransjen. I tillegg lanserer vi en rapporteringsmal på bærekraft som hjelper bedriftene til å knytte matsvinnarbeidet sitt opp mot FNs bærekraftmål, noe som vil være et nyttig verktøy når de skal synliggjøre arbeidet sitt, både i egne rapporter og ut mot forbrukerne, sier Anne-Grete Haugen.

Hun påpeker at dette siste elementet er viktig. Ny innsikt fra Orkla viser nemlig at norske forbrukere ikke tror at matbransjen er opptatt av bærekraft.

Kunnskaps- og erfaringsdeling

På det andre seminaret Matvett arrangerer under Foodscape, «KuttMatsvinn2020-forum», er det serveringsbransjen som står i fokus. 1700 store og små serveringsbedrifter har knyttet seg til prosjektet med samme navn.

Det er plass til mange flere virksomheter, og spesielt flere restauranter er det behov i prosjektet sier Erik Vold, prosjektleder for KuttMatsvinn2020.

Når de møtes under Foodscape, vil alt fra hoteller og restauranter til sykehuskjøkken og kantiner få ny kunnskap og verktøy som kan hjelpe dem i arbeidet mot matsvinn.

På dette seminaret vil vi synliggjøre hvilke resultater arbeidet har gitt så langt, i tillegg til å vise til gode eksempler på konkrete tiltak som har virket. Det blir også en viktig arena for erfaringsutveksling, sier Anne Marie Schrøder.

Systematisk måling av matsvinnet er nødvendig for å kunne iverksette målrettede tiltak. På forumet vil vi kåre det beste tiltaket, og Matvett håper konkurransen vil bidra til at det kommer mange gode eksempler til inspirasjon for andre som ennå ikke er i gang, sier Schrøder videre.

Også på dette seminaret vil bransjen få presentert nyttige verktøy, og en beskrivelse av hva fremtidens gjest vil være opptatt av og villig til å ofre for å bidra til en mer bærekraftig serveringsbransje.

Tre nye løsninger mot matsvinn

Ved siden av seminarprogrammet vil også utstillingsområdet på Foodscape by på spennende muligheter til å redusere matsvinnet i mat- og drikkebransjen. Her vil vi presentere tre av disse.

Forvandler matsvinn til råvarer

Noe matsvinn er uunngåelig. Kjøkken og foredlingsindustri vil ha avskjær. Ølbryggerier vil sitte igjen med musk, og landbaserte settefiskanlegg vil ha fiskeslam.

På Foodscape vil selskapet Waister presentere en helt ny maskin som gjør disse avfallstypene om til salgbare råvarer. De vil også ta interesserte med til konferansehotellet Thon Hotel Arena, vegg-i-vegg med Norges Varemesse, hvor maskinen har vært i drift i cirka et år.

Vi har utviklet en tørkemaskin som trekker ut all væske fra massene. Den omgjør matsvinn til en såkalt biogass-booster, en råvare som kan selges til biogassanlegg og optimaliserer produksjonen av biogass. Ølmusken blir stabil og luktfri, slik at den lettere kan brukes til dyrefor. Og fiskeslammet kan brukes til biologisk gjødsel, forklarer styreleder Frode Børresen.

På denne måten vil bedriftene redusere renovasjonskostnadene betraktelig, i tillegg til å bidra til økt bærekraft.

Samtidsdata over holdbarhet

TOTALCTRL har utviklet en softwareløsning for dagligvarebransjen som sørger for samtidsdata over holdbarheten til matvarene på butikklageret.

På Foodscape vil de også demonstrere appen de har laget for Handleriet.no, som hjelper forbrukerne til å redusere matsvinnet ved å autogenerere oppskrifter ut fra hvilke matvarer de har lastet opp i appen. Kjøpene de gjør hos Handleriet, vil naturligvis bli lastet automatisk inn.

Retail Insider har kåret denne appen til «one of the best Digital Retail Innovations of 2018».

Å tilby kundene enkle løsninger som gjør dem mer bærekraftige, vil være et stort konkurransefortrinn. Og sanntidsdata over lagerbeholdningen vil gjøre det enklere å styre innkjøp og markedsaktiviteter, sier administrerende direktør Charlotte Aschim i TOTALCTRL.

Enklere å donere mat

Utstilleren Foodlist vil vise en løsning som gjør det enklere for butikker og andre mindre aktører i bransjen å donere eller selge restmaten sin. Kort fortalt er det en slags Finn.no for matvarer som er til overs.

Mange butikker, produsenter og spisesteder har allerede avtaler med for eksempel veldedige organisasjoner og matsentraler om overskuddsmaten. Men de har gjerne et gammeldags system som er avhengig av å avtale hentetid per telefon. Vi tilbyr en enkel teknologi som gjør kommunikasjonen enklere, forklarer Tomas Haug, som er gründer av selskapet.

Han forklarer at systemet åpner for både donasjon og salg av overskuddsmaten.

Vi kan altså bidra til mindre matsvinn, lavere regning fra renovasjonsselskapet, og at bransjen bruker kortere tid på å oppnå dette enn gjennom tradisjonelle løsninger, sier han.

- Gå ikke glipp av to høyaktuelle og inspirerende dager, hvor bransjen samles og bærekraft løftes videre inn i morgendagen, avslutter Torill Engelberg, prosjektleder for Foodscape på Norges Varemesse.

Program: foodscape.no/program for mer info om seminarene i regi av Matvett, og øvrig program

Powered by Labrador CMS