Vil kaffekoppen overleve klimaendringene?

Kaffe er en av de viktigste eksportvarene for mange land, og den er nå truet av klimaendringer. Bildet er fra Etiopia. Foto: Harald Herland.

Gjennomsnittstemperaturen øker og skaper problemer for en rekke avlinger. Kaffe er en av de hardest rammede matplantene. Hvordan kan vi tilpasse oss – og kaffekoppen vår – et klima i endring? Utviklingsfondet inviterer til kaffeprat tirsdag 14. mai i i Kulturhuset i Oslo.

Med økt temperatur følger mer tørke, nye skadedyr og økt forekomst av sykdommer. Det blir vanskeligere å dyrke kaffe i lavtliggende områder. Og dersom kaffeplantene går tapt tar det minst tre år å bygge opp åkeren igjen. Det skaper store problemer for småbøndene som har kaffe som sin viktigste inntektskilde. Målt i pengeverdi er kaffe i tillegg en av verdens største eksportvarer.

En omfattende rapport fra anerkjente Science Advances fra januar i år viser at klimaendringer truer verdens kaffeproduksjon. Rapporten kan leses i sin helhet via denne lenken.

Utviklingsfondet arrangerer kaffeprat med utviklingsminister Dag-Inge Ulstein, administrerende direktør for Joh. Johansson Kaffe Espen Gjerde, og kaffeprodusent og småbonde Josefa Cardona. Utviklingsfondets leder Jan Thomas Odegard deltar også i samtalen. Kaffepraten finner sted på hovedrommet i Kulturhuset i Oslo tirsdag 14. mai fra kl. 15:30 til 16:30.

Josefa Cardona er Maya-kvinne, småbonde og leder for et lokalt kaffekooperativ i høylandet i Guatemala. Kaffen hun produserer har aller høyeste kvalitetsstandard og er nå straks ferdig sertifisert som Fair Trade-kaffe. Hun er i Norge i en uke sammen med flere andre kaffeprodusenter fra Guatemala for å promotere kaffen sin, og skal møte en rekke aktører i den norske kaffebransjen under sitt opphold her.

Utviklingsfondet jobber for å bekjempe sult og fattigdom, og har i over 40 år jobbet med konkrete løsninger på klimautfordringer. De vet at klimatilpasning er mulig – det handler om å investere i menneskers kapasitet.

(Pressemelding)

Relaterte artikler