Overraskende sterk nedgang i matprisene

Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

I følge tall fra SSB, sank matprisene med 3,4 prosent fra juli til august i år. I løpet av de siste tolv månedene har matprisene sunket med 1,7 prosent, mens konsumprisindeksen generelt har økt med 1,3 prosent.

– Nedgangen i matprisene er større enn vanlig på denne tiden av året, forteller Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

– Vanligvis ser vi at matprisene endrer seg med det samme mønsteret gjennom året. Matprisene går vanligvis ned i august, som følge av sterk konkurranse og tilbud i forbindelse med skolestart. Dette er imidlertid en uvanlig sterk nedgang, slår hun fast.

I følge SSB, gikk prisene ned på nesten alle matvarer samt enkelte drikkevarer. Det var særlig prisene på ost, sjokolade, yoghurt og friske bær som trakk ned prisen.

– Prisnedgangen på matvarer fra juli til august var oppsiktsvekkende høy. Det er vanlig med en prisnedgang på denne tiden av året, men i år er prisnedgangen nær tre ganger større enn det vi har sett de foregående årene, sier hun.

I tillegg er det verdt å merke seg at prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer har gått ned hele det siste året, altså perioden august 2016 til august 2017.

– Matprisene er nå nær 2 prosent lavere enn de var på samme tid i fjor. Dette understreker igjen at konkurransen mellom de norske dagligvarekjedene er sterk, avslutter Størksen.

 

Relaterte artikler