Nyheter

Transfett forbys i USA

Amerikanske matmyndigheter mener at det ikke er trygt å spise kunstig transfett og at det må fjernes fra alle matvarer innen tre år.

Publisert Sist oppdatert

Kunngjøringen fra USAs Food and Drug Administration (FDA) tirsdag følger opp tilsynets forslag fra 2013 om å forby kunstig transfett, som ikke er «generelt ansett som trygt» i mat.

Det er ventet at dette vil redusere antallet hjerteinfarkt og forhindre tusenvis av dødelige hjerteinfarkt hvert eneste år, sier FDA-sjef Stephen Ostroff.

Oppvarmet plantefett

Transfett er oppvarmet plantefett blandet med nikkel og hydrogen. Det finnes både i flytende og i fast form. Oppvarmingsprosessen gjør at fettet harskner mye langsommere enn annet fett.

Transfett finnes naturlig i varer som melk og kjøtt fra sau og storfe, men framstilles også kunstig ved industriell bearbeiding av fett og oljer

I USA forekommer kunstig transfett ofte i matvarer som pommes frites (bildet), mikropopkorn, frossenpizza og ulike typer glasur. I Norge finnes det i enkelte typer kjeks, kaker og bakverk.

Strengere norske regler

I fjor innførte Mattilsynet strengere regler for bruk av transfett i matvarer i Norge. Maksimalt tillates det nå 2 gram transfett per 100 gram fett i en matvare her i landet.

I Norge er det kun importerte matvarer som inneholder transfett.

Powered by Labrador CMS