


Nyheter
Kunngjøringen fra USAs Food and Drug Administration (FDA) tirsdag følger opp tilsynets forslag fra 2013 om å forby kunstig transfett, som ikke er «generelt ansett som trygt» i mat.
Det er ventet at dette vil redusere antallet hjerteinfarkt og forhindre tusenvis av dødelige hjerteinfarkt hvert eneste år, sier FDA-sjef Stephen Ostroff.
Transfett er oppvarmet plantefett blandet med nikkel og hydrogen. Det finnes både i flytende og i fast form. Oppvarmingsprosessen gjør at fettet harskner mye langsommere enn annet fett.
Transfett finnes naturlig i varer som melk og kjøtt fra sau og storfe, men framstilles også kunstig ved industriell bearbeiding av fett og oljer
I USA forekommer kunstig transfett ofte i matvarer som pommes frites (bildet), mikropopkorn, frossenpizza og ulike typer glasur. I Norge finnes det i enkelte typer kjeks, kaker og bakverk.
I fjor innførte Mattilsynet strengere regler for bruk av transfett i matvarer i Norge. Maksimalt tillates det nå 2 gram transfett per 100 gram fett i en matvare her i landet.
I Norge er det kun importerte matvarer som inneholder transfett.