Energistasjoner

Tomme bilbatterier skaper trøbbel på sommerveiene

Det er ikke slik mange tror, at starttrøbbel på bilen på grunn av bilbatteriet er et vinterfenomen. - Vi har nok å gjøre med å få liv i strømløse startbatterier om sommeren. Halvtomme batterier liker ikke sommervarmen spesielt godt, sier Nils Sødal i NAF.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren er høysesong for lange bilturer, og i år er bilferie mer aktuelt enn noen gang. En undersøkelse NAF har gjennomført viser at mer enn 7 av 10 skal på bilferie i år. Men bilferien kan få en kjedelig bråstopp om bilen svikter.

- Sommerstid er det motorstopp som topper vår bergings-statistikk. I tillegg er det mange som opplever startvansker og flate batterier, sier Sødal i NAF.

Få deg og dine i sikkerhet

Skulle du oppleve å få motorstopp på ferieturen, gjelder det å holde hodet kaldt og tenke på sikkerheten til deg og dine.

- Få bilen ut på veiskulderen, ta på refleksvesten og sett ut varseltrekanten, rådgir Sødal.

- Alle må ut av bilen. Da er det lurt å bruke dørene som vender ut mot veikanten. Det er også smart å få alle over autovernet om det er mulig. Dette er særlig viktig på motorveiene der hastigheten er høy, fortsetter han.

Lad batteriet

Det er kjedelig å oppleve starttrøbbel på grunn av flatt batteri. Opplever du dette på ferieturen, får bilbergeren deg i de fleste tilfeller i gang igjen.

- En startboost lader ikke opp batteriet i bilen din igjen. Om det er mulig, vil en vedlikeholdslading føre til at du ikke opplever mer batteritrøbbel på resten av ferieturen, sier Nils Sødal. - Da kan du også få ladet dine egne batterier, fortsetter han.

Husk reservenøkkel til bilen

En bergingsårsak er særegen for sommerferiemånedene enn ellers i året. Det er de som enten har låst inne eller mistet bilnøkkelen. Dette var inne på topp fem av bergingsårsaker i fjor sommer.

- Folk er nok litt sløvere i sommervarmen og da er det fort gjort å låse inn nøkkelen i bilen, mener Sødal. - Har dere husket å ta med reservenøkkelen, løser dette seg selv og man slipper den litt pinlige bilbergingen, avslutter han.

Topp 5 bergingsårsaker i sommermånedene juni, juli og august 2019:

  • Motorstopp
  • Startvansker (her inngår det flere årsaker. Kan også være noen flate batterier som er registrert på denne)
  • Flatt batteri
  • Punktering
  • Innelåst nøkkel, mistet nøkkel eller knukket nøkkel

Topp 5 bergingsårsaker hele 2019:

  • Startvansker (her inngår det flere årsaker. Kan også være noen flate batterier som er registrert på denne)
  • Flatt batteri
  • Motorstopp
  • Punktering
  • Hjul og hjuloppheng
Powered by Labrador CMS