Nyheter

Til kamp mot matsvinnet

NHO Reiseliv går som landets største næringsorganisasjon for reiselivet i gang med et prosjekt mot matsvinn i samarbeid med Matvett.

Publisert Sist oppdatert

Matproduksjon står for rundt 30% av klimagassutslippene globalt, og 1/3 av maten som produseres i verden kastes. Hvert år kaster vi nordmenn rundt 350 000 tonn mat som kunne ha vært spist. Dette er hverken heldig for miljø eller klima. Dessuten er det mye penger å spare på å kaste mindre mat.

Pop-up café med retter av overskuddsmat

For å markere startskuddet for prosjektet inviterte NHO Reiseliv og Matvett til café, og utstilling av matkastebordet, på NHO-standen under Arendalsuka I sommer. Menyen var basert på råvarer hentet fra overskuddslager.

Kjøkkensjef ved Bakgården bar og restaurant i Kristiansand, Lars Hillestad, serverte publikum kyllinggryte laget av ingredienser som var godt innenfor holdbarhetsdato, men som av ulike årsaker ikke kunne selges. For i tillegg til at det er bra for miljøet å kaste mindre mat, har Hillestad erfart hvor viktig det er for å drive smart butikk.

- Vi har innført en rett vi kaller "Sjefsfjøla". Den går ut på at vi blir enige med kundene om hvor mye mat de ønsker, og til hvilken pris. Denne retten er nå noe av det mest populære vi har. Og besparelsen på at vi nå kaster mindre mat er ekstrem stor.

Applauderer

NHO Reiseliv applauderer tiltaket til Hillestad, og ønsker at flere skal igangsette tiltak for å få redusert matsvinnet.

Bildet på toppen: På NHOs stand under Arendalsuka fikk publikum smake frukt og kyllinggryte laget av ingredienser som er hentet fra et overskuddslager. Fra venstre: Lars Hillestad, sjefskokk ved Bakgården bar og restaurant i Kristiansand, Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett, og Merete Habberstad, kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv.

Powered by Labrador CMS