Nyheter

Sunnere marinader- huskeregelen du må kunne

Visste du at en del ferdigmarinader inneholder mye salt og sukker? Dersom du lager din egen marinade har du full kontroll på både innhold og smak. For å gjøre det litt enklere har Matprat en huskeregel, som er alt du trenger for å lage den perfekte marinaden!

Publisert Sist oppdatert

Utvalget av ferdigmarinert kjøtt har eksplodert i de senere årene, og tilbudet er ekstra stort i grillsesongen. Ferdigmarinert kjøtt er både enkelt, lettvint og praktisk, men valgmulighetene begrenser seg til det som er tilgjengelig i butikkhyllene, og en del marinader kan inneholde mye salt og sukker. For mye salt er ikke bra for helsa, og sukker gjør at maten blir lettere brent.

Et enkelt grep som kan gjøre sommermaten litt sunnere og mye bedre, er derfor å grille rent kjøtt som du marinerer selv. Lager du marinaden selv har du full kontroll på hva som er i, og du kan selv bestemme hvor mye salt du ønsker å tilsette. Å marinere kjøttet selv gir deg også mulighet til å sette ditt personlige smakspreg på grillmåltidet.

KOS - enkel huskeregel

- Vi har en huskeregel som vi vil dele med deg: KOS. Det er forkortelsen for krydder, olje og syre, og er alt du trenger for å lage den perfekte marinade, sier Anette Fjelleng Hansen, matrådgiver i MatPrat.

Hensikten med å marinere er først og fremst å gi kjøttet ekstra smak, alt etter hva du lager marinaden av. En marinade bør inneholde matolje, krydder og en syrlig væske. Oljen trekker til seg smak fra krydderet og overfører kryddersmaken til kjøttet. Matoljen bør være nøytral på smak og tåle høy varme, som for eksempel rapsolje. Som smakstilsetninger kan man bruke ulike typer krydder, urter, løk og hvitløk. Den syrlige væsken kan være eddik, vin, sitronsaft, surmelk, yoghurt eller lignende.

Salt i ferdigmarinader

Ofte inneholder marinader på flasker og i poser en del salt. Salt er noe vi spiser for mye av. Anbefalt inntak er 5 gram daglig, noe som tilsvarer en snau teskje.

- Likevel spiser vi nesten 10 gram daglig - det er dobbelt så mye som anbefalt, sier direktør for folkehelsedivisjonen i Helsedirektoratet, Linda Granlund.

Salt kan dessuten over tid trekke ut væske fra kjøttet, noe som kan gjøre det tørt og hardt. Og det er enda en grunn til ikke å bruke salt i marinaden. Kjøttet skal gjerne ligge i marinaden i minst et par timer, eller helst over natten. Da vil det spesielt være viktig å unngå salt for å oppnå et best mulig resultat.

Søtt i marinaden

Det er viktig å være klar over at tilberedning av mat ved sterk varme gjør at det kan dannes potensielt kreftfremkallende stoffer, særlig hvis maten blir brent. Jo lenger du steker eller griller, og jo høyere temperatur du bruker, jo mer av disse stoffene vil dannes.

For å minimere dannelsen av disse stoffene bør du unngå sukker, honning eller andre sukkerholdige produkter i marinaden. Sukker gjør nemlig at maten lettere brenner seg, samtidig som det kan dannes enda flere helseskadelige stoffer. Brent mat er hverken godt eller sunt. Dersom du absolutt ønsker å bruke noe søtt på kjøttet under grilling kan det heller være lurt å pensle kjøttet med denne type marinader helt mot slutten av grillingen, eller lære deg kunsten å grille over indirekte varme.

Gi liv og farge til maten

Det finnes mange smakstilsetninger og krydder du kan bruke som erstatninger for salt, som kan være med på å fremheve smaken i retten og gjøre den fargerik og fristende.

Syrlige ingredienser som eddik, sitron eller lime passer utmerket til kjøtt- og fiskeretter, i tillegg til at det passer godt til ulike grønnsaker, slik som asparges, brokkoli eller i en deilig salat. Løk, som sjalottløk og vårløk, friske urter slik som bladpersille, rosmarin, timian, koriander, basilikum eller oregano og hakkede tomater passer godt i en rekke retter og tilfører mye smak, avslutter Hansen.

Powered by Labrador CMS