Hotell

Illustrasjonsbilde.

Størst økning av lavtlønte innenfor hotell- og restaurantbransjen

Det viser en ny rapport fra Fafo.

Publisert Sist oppdatert

En ny Fafo-rapport hvor de har sett på lavlønte konkluderer med at det i privat sektor har blitt flere lavlønnsjobber fra 2008 og frem til 2018.

Mens det er varehandelen som er den største lavlønnsnæringen, er det innenfor hotell- og restaurantbransjen økningen i samme periode er størst.

Rapporten, som har fått navnet Hvem er de lavlønte? lanseres av Fafo og Senter for lønnsdannelse i dag klokken klokken 14:00 i Fafos lokaler.

Forskerne bak rapporten har sett nærmere på om det har blitt flere lavlønnsjobber i det norske arbeidsmarkedet i fra 2008 til 2018. De har også kartlagt kjennetegn ved arbeidstakerne som utfører jobbene, og estimert hvilke faktorer som øker sannsynligheten for å ende opp nederst i lønnsfordelingen, står det i en pressemelding utsendt av Fafo.

– Vi finner at det i 2018 var drøyt 600 000 som tjente under 85 prosent av industriarbeiderlønn. Et av de sentrale funnene i denne undersøkelsen viser at bedrifter uten tariffavtale økte andelen lavlønnsjobber med 8 prosentpoeng fra 2008 til 2018, mens andelen gikk ned med 4 prosentpoeng i bedriftene med tariffavtale, sier en av forfatterne av rapporten, Bård Jordfald fra Fafo i pressemeldingen.

LO har bidratt til rapportens tilblivelse gjennom økonomisk støtte. Dette fordi de ønsket en kartlegging av de laveste lønte i det norske arbeidsmarkedet, hvilke kjennetegn arbeidstakerne som tjener under 85 prosent av industriarbeiderlønn har, og hva det er som påvirker sannsynligheten for å være lavlønt.

Dataanalysene er i sin helhet basert på lønnsstatistikk som Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt til rådighet for Fafo.

Powered by Labrador CMS