Nyheter

Nina Sundquist, Matmerk, Anita Lomnes, Anita Ihle Steen, ordfører og Tor Rullestad, næringssjef

Sirupstynnkaker hedres som en matskatt

BRUMMUNDAL: Juryleder Harald Osa i fagjuryen for Spesialitetsmerket var helt klar i sin uttalelse om sirupstynnkakene fra Sirupstynnkakebakeriet i Brumunddal. Burde vært på UNESCOs liste over matskatter!

Publisert Sist oppdatert

- Dette er nok et av veldig mange gode eksempel på hva denne fantastiske kommunen har å by på. Her er det fra jord til bord, og ikke minst festbordet, sa en stolt ordfører Anita Ihle Steen i Ringsaker kommune under tildelingen av Spesialitetsmerket i gågata i Brumunddal sentrum.

En spesialitet med unik smak

– Spesialitetsmerket er et matmerke som henger høyt, og beviser at produktet er en spesialitet og har en unik smak. Og det er jo veldig morsomt å høre hva fagjuryen sier om sirupstynnkakene, smilte ordfører Ihle Steen.

Ikke rart at smilet var stort, for fagjuryen av mer enn imponert over sirupstynnkakene fra bakeriet i Brumunddal:

  • Har aldri smakt bedre sirupstynnkaker noensinne! Ingen over- ingen ved siden!
  • Med god margin de beste av sitt slag jeg har smakt. Konsistensen utmerket seg spesielt, akkurat som det stod; seig og sprø. Lukten var også fantastisk av brunet smør og kardemomme. Dette var bra! Produktet oppnådde 94 av 100 mulige poeng, nest høyeste poengsum noensinne.

Finalist i Det Norske Måltid

I tillegg er sirupstynnkakene finalist til Det Norske Måltid, som har finale 5. februar i år. Og kan dermed bli kåret til Norges beste bakst.

– Det er en kjempestor ære å få Spesialitetsmerket. Ikke minst er det kjempegøy å få bringe tradisjonene videre, sa Anita Lomnes under utdelingen.

Bestemors oppskrift

Sirupstynnkakebakeriet består av samboerparet Anita Lomnes og Harald Hoel. Hemmeligheten til suksessen er oppskriften på sirupstynnkaker fra Anitas bestemor.

– Sirupstynnkaker blir i hovedsak bakt i Østerdalen, Rendalen. Hver gård og hver familie har sin egen oppskrift. Min familieoppskrift er annerledes, eller original vil jeg si, for de brukte, som alle i familien før dem setersmør og fløte, forteller bakerieier Anita Lomnes.

Bakeren i gründerparet er Harald.

– Jeg står for utsalget og for markedsføringen. Harald er ikke så glad i oppmerksomheten, men han er veldig dyktig i bakeriet. Uten han hadde dette ikke gått, smiler en stolt Anita.

Mange har endret oppskriften på de tradisjonelle sirupstynnkakene, og byttet ut smør og rømme med margarin og smult.

– Det gjør det enklere å bake ut, men smaker annerledes. Vi vil ha det beste, sier hun.

– Dette er stor stas! Jeg hadde aldri smakt sirupstynnkaker før, med jeg fikk jo smake, og da gikk jo øya i kryss hos meg også, sier direktør Nina Sundquist i Stiftelsen Matmerk, som har ansvaret for det offisielle merket Spesialitet.

Powered by Labrador CMS