Nyheter
Seks innovative finalister til Norges største lokalmatpris
Seks kandidater, av MENYs 450 lokalmatprodusenter, står igjen som finalister til årets Matskattstipend. Alle bidrar til innovasjon og mangfold i norsk dagligvare. Vinneren offentliggjøres 6. september i forbindelse med Matstreif.
- Vi brenner for lokalmat og er hele tiden på jakt etter nye matskatter slik at vi kan sikre et bredt og unikt vareutvalg. De seks finalistene tilbyr særegne produkter av svært høy kvalitet og har spennende utviklingsplaner, sier Einar Gundersen, kategoridirektør i MENY.
Bidrar til reell innovasjon
Hovedvinneren av Matskattstipendet 2019 tildeles 250 000 kroner. I tillegg deles maksimum 250 000 kroner ut til to eller flere av de andre finalistene.
Vi støtter lokale matgründere økonomisk slik at de kan iverksette sine utviklingsprosjekter. For MENY handler satsingen på lokalmat om å ta vare på norske mattradisjoner og lokale arbeidsplasser, og samtidig stimulere til økt innovasjon og produktutvikling, sier Gundersen.
Han er imponert over innovasjonsevnen blant lokalmatleverandørene, og sier at det i stor grad er de som bidrar til reell innovasjon, mangfold og lokale variasjoner i norsk dagligvarebransje. Ta for eksempel delikatesse-potene fra Bjertnæs & Hoel, den saktevoksende Lerstang-kyllingen, Sigdal knekkebrød, ostene fra Himmelspannet, norsk Angus-kjøtt, de økologiske produktene til Grøstad Gris, spekemat fra Tind og Hvasser Asparges. Sistnevnte vant Matskattstipendet i fjor med sine planer om å produsere Norges første hvite asparges.
Hovedjuryen
De 6 finalistene i Matskattstipendet 2019 er:
- Nøisom Bryggeri, Fredrikstad i Østfold håndtverksøl
- Den sorte havre, Våler i Østfold - havregryn
- Gangstad Gårdsysteri, Inderøy i Trøndelag ost, is og gårdsbutikk
- Grøndalen Gårdsmeieri, Nes i Akershus økologisk ferskost, myse og is
- Finnmark Rein, Tana i Finnmark kjøttprodukter av rein
- Ask Gård, Jevnaker i Buskerud økologisk spekemat og andre kjøttvarer
JURYENS BESKRIVELSE AV FINALEKANDIDATENE:
Nøisom Bryggeri
Den sorte havre
Gangstad Gårdsysteri var i 1998 første gård som fikk autorisasjon for ysting av gårdens kumelk. I over 20 år har gården i Inderøy laget fantastiske oster og delt sin kunnskap gjennom samarbeidet «Den gylne omvei» og Inderøymat». Gangstad har investert i utbygging for å økt produksjon: bl.a. pasteur, et ekstra modningsrom, ioniseringsmaskin og ny melketank. Med to melketanker har gården alltid mulighet til å ha fersk melk, noe som trolig forbedrer smaken på osten. Som innovasjoner kan nevnes Nideleven Blå, som oppnådde gull-nivå i oste-VM i 2018. Gangstad tester nå blant annet ut en hard sveitserost, en gauda og ulike typer kittost.
Grøndalen Gårdsysteri
Finnmark Rein
ASK
gård
Fakta om MENY og matskatter
- Interessen for lokalmat øker. MENY hadde en vekst på 5,2% i 2018 mot 2017
- Mens kunden tidligere var opptatt av lokalmat som nisje, er trenden at kunden i stadig større grad er opptatt av hva de spiser, hvor maten kommer fra, kortreist mat, dyrevelferd, ren og ærlig mat, transparens i verdikjeden og historien bak råvaren. Mye lokalmat treffer på mange av disse trendene.
- MENY samarbeider med over 450 lokalmatprodusenter, og tilbyr over 2500 matskatter (lokalmatprodukter). MENY er desidert største aktør på lokalmat med en markedsandel på over 20%.
- Matskattstipendet ble etablert av MENY i 2015 med mål om å fremme norsk lokalmat. I fjor vant Hvasser Asparges med sin søknad om å utvikle Norges første hvite asparges, mens Himmelspannet vant i 2017 med sin søknad om å utvikle en ny camembert-ost av geitemelk og finne nye bruksområdet for myse.
- MENY har mål om å bidra til ytterligere vekst i salget av lokalmat. Lokalmat bidrar til et bredere utvalg, mer kortreist mat, mer innovasjon og ivaretakelse av lokale arbeidsplasser.
- MENY deler også ut prisen Årets lokalmatgründer, i samarbeid med Hanen.