Nyheter

Mer plastemballasje må ut av restavfallet og inn i kretsløpet. Det betyr at vi blant annet må bli flinkere til å kildesortere.

Samler inn for lite plastemballasje

I 2022 ble det i snitt samlet inn åtte kilo plastemballasje per innbygger i Norge. Samtidig kaster hver av oss dobbelt så mye plastemballasje i restavfallet.

Publisert Sist oppdatert

Returselskapet Plastretur har ansvar for å materialgjenvinne utsortert plastemballasje fra 326 kommuner i hele landet. I fjor ble det kildesortert og samlet inn over 30.000 tonn husholdningsplast fra disse kommunene, som Plastretur sendte til materialgjenvinning.

– Det er i hvert fall 30.000 tonn for lite, om vi skal nå kravene vi har til gjenvinning i fremtiden, sier administrerende direktør Karl Johan Ingvaldsen i Plastretur i en pressemelding.

Selv om gjennomsnittsnordmannen kildesorterte åtte kilo plast, var det noen kommuner som skilte seg positivt ut:

På toppen

  • 13,8 kilo per innbygger - SIRKULA IKS (Ringsaker, Hamar, Løten, Stange)
  • 13,4 kilo per innbygger - RENOVEST (Fyresdal, Kviteseid, Seljord, Tokke, Vinje)
  • 13,1 kilo per innbygger - Valdres kommunale renovasjon
  • 12,2 kilo per innbygger - Horisont Miljøpark IKS (Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten, Søndre og Nordre Land)
  • 12,1 kilo per innbygger - Kragerø kommune

For å nå kravet om 52 prosent materialgjenvinning i 2030 må det ifølge Plastretur - med dagens emballasjemengder – kildesorteres og samles inn minimum 60.000 tonn plastemballasje fra innbyggerne de har ansvar for. Det tilsvarer et snitt på over 16 kilo per innbygger.

– Hvordan vi skal nå fremtidens krav er noe av det viktigste vi i Plastretur jobber med hver eneste dag, sier Ingvaldsen.

Fra 2028 har alle kommuner krav om å utsortere og samle inn 50 prosent av alt plastavfall som kan gjenvinnes, kravet økes til 70 prosent i 2035. Hos nesten alle landets kommuner er det innbyggerne selv som kildesorterer plasten. Det er imidlertid flere som planlegger ettersorteringsanlegg i framtiden. Hos ROAF på Romerike har deres anlegg sortert plastemballasje ut av innbyggernes restavfall siden 2014.

Powered by Labrador CMS