Nyheter

Pizzatoppingene vi elsker og hater

En rykende fersk studie fra pizzaovnsprodusent Ooni avslører at ansjos er den nye ananasen.

Publisert Sist oppdatert

Debatten om ananas er innafor eller ikke har lenge dominert pizzapraten rundt middagsbordet. Nå må den eksotiske frukten se seg slått av ansjos, som dobbelt så mange rynker på nesen av.

Hawaiipizzaen har gode levevilkår

Foto Den 20. aug feires «Hawaiian Pizza Day».

En fersk undersøkelse utført av analyseselskapet YouGov avdekker sannheten om nordmenns lidenskapelige forhold til pizzafyll. Undersøkelsen ble utført sommeren 2022 blant 1014 personer i Norge, og 1 av 5 svarte at de ikke liker ananas på pizza. Men det viser seg at avsmaken er enda større for ansjos, som hele 42,61 prosent rangerte som sin minst foretrukne topping.

Hawaiipizzaen med sitt karakteristiske skinke- og ananasfyll har med andre ord fortsatt gode levevilkår her til lands.

Den 20. aug feires «Hawaiian Pizza Day». Selv om ananas på pizza har skapt heftig debatt i mange år, ser det ifølge tallene ut til at den eksotiske frukten holder seg aktuell. I Norge foretrekker 20 prosent å droppe ananas på pizzaen. Er du derimot blant de 80 prosentene som liker ananas på pizzaen, kan du feire den klassiske ananas- og skinkekombinasjonen på Hawaiipizzaens dag.

Ja, vi elsker pepperoni og kjøttsaus

Norge er Nordens pizzanasjon hvor hele 1 av 4 nordmenn spiser pizza én til to ganger ukentlig. Til sammenligning spiser bare 1 av 10 svensker og finner pizza like ofte. Danskene spiser minst pizza.

To kjøttbaserte toppinger samler norske pizzaelskere; pepperoni og kjøttsaus. Danskene er svake for parmaskinke - og potet! Våre svenske naboer har en forkjærlighet for kebabpizza og sopp, og i Finland er kokt skinke og pepperoni nasjonale favoritter.

Mozzarealla går "rett hjem" hos alle

Felles for alle respondentene i undersøkelsen er at de elsker fersk mozzarella. Undersøkelsen viser også at nordmenn har en forkjærlighet for kjøttboller og nachochips på pizzaen sammenlignet med sine nordiske naboer. Men én ting er vi enige om i Norden – pepperoni troner på toppen av favorittoppinger.
Særsvensk fenomen: pizza med banan og karri

Den særsvenske pizzatoppingen banan og karri fenger ikke i Danmark og Finland. Her til lands er vi litt mer tilbøyelige til å teste ut denne eksotiske kombinasjonen, som muligens er så langt unna tradisjonell, napolitansk pizza man kan komme. Men det er dette som er gøy – pizza kan varieres i det uendelige!

Forbrukerpreferanser betyr mye

– For oss i Ooni er det viktig å forstå hvordan folk flest liker pizzaen sin – og dette inkluderer også pizzatoppinger, forklarer Arthur Bovino, Ooni Head of Pizza Content, og legger til:

– Vi ønsker å utvide vår kulinariske horisont og gi Ooni-brukere (og alle pizza-entusiaster!) inspirerende oppskrifter på skikkelig god pizza - gjerne med et lokalt glimt i øyet. Denne undersøkelsen har gitt oss et verdifullt innblikk i hva man liker i Norge og Norden når det gjelder pizza. Resultatene vil være til stor hjelp når pizzakokkene på testkjøkkenet vårt skal utvikle nye oppskrifter, sier han.

Pizza 24 timer i døgnet

– Pizza er allerede en ikonisk matrett, og vanens kraft er stor. Nå som egen pizzaovn er det nye «må-ha-hjemme», har kreativiteten fått en ny oppsving. Vi lever, ånder og sover pizza til alle døgnets tider. Vi eksperimenterer hele tiden med fyll, deig og saus. Vårt fokus er å inspirere pizzaelskere til å nyte fantastisk pizza til alle døgnets – og årets – måltider. Enten det er frokost, lunsj, middag eller dessert. Eller som vi sier i Ooni; «Making Pizza around the clock». Et motto som er en del av vårt DNA, avslutter Arthur Bovino.

Vil du lage en klassisk pepperonipizza hjemme, så finner du oppskrift og fremgangsmåte her: Ooni oppskrifter.

Powered by Labrador CMS