Nyheter
Riktig oppbevaring er viktig for god holdbarhet på frukt og grønt, forteller Iselin Bogstrand Sagen i OFG.
OFG
OFG: Norske husholdninger kaster mat for 10.000 kroner
Verdens internasjonale dag mot matsvinn markeres 29. september. En vanlig husholdning kaster mat for 10.000 kroner i året.
Det skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i en pressemelding.
– I en tid der matvareprisene er høye er det ikke bare miljøet som har godt av at vi har fokus på å redusere matsvinn, det har også lommeboka, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i OFG i en melding.
– Når du kaster mindre mat, vil du kunne spare pengene du vanligvis ville brukt på innkjøp til nye matvarer. Dette kan utgjøre en betydelig forskjell på årsbasis, noe som mange kan ha godt av nå i disse tider. Er det noe du mangler til middagen, se om du har noe annet som kan brukes før du går på butikken.
I norske husholdninger kastes det mest brød og dernest frukt og grønnsaker. Undersøkelser viser at det er de unge og de som bor i single husholdninger som kaster mest mat.
– Det kan være mange årsaker til at frukt og grønt ofte blir kastet; det kan være lett å glemme hva man har i kjøleskapet, kanskje har du også noe i kjøleskapet som egentlig burde ligget på benken. Frukt og grønt er levende produkter der levetiden kan bli påvirket dersom de ikke oppbevares riktig, forteller Sagen.
Her er noen tips til hva du kan gjøre hjemme hos deg for å minske matsvinnet:
- Først inn, først ut; organiser kjøleskapet ditt slik at de eldste varene blir brukt først.
- Planlegg innkjøpene; lag en handleliste basert på det du faktisk trenger, og prøv å følge den.
- Lag restemåltider; bruk frukt og grønnsaker som begynner å bli litt overmodne til å lage deilige smoothier, supper, eller sauser.
- Oppbevar frukt og grønt riktig: lær deg hvilke frukter og grønnsaker som skal ligge hvor. Noen råvarer trives best på benken, mens andre bør ligge kaldt i kjøleskap for at holdbarhet og smak skal bli best mulig.
- Frys overskudd: hvis du ikke kan bruke all frukten og grønnsakene før de blir dårlige, kan du enkelt fryse dem for senere bruk.
- Bruk skallet når det er mulig: mange frukt- og grønnsaksskall er fulle av næringsstoffer og smak. Vask dem godt og bruk dem i retter som chips, suppebuljong eller i smoothier.
- Bruk hele grønnsaken: kaster du stilken på brokkolien eller blomkålen? Spar den neste gang - den er nemlig super å bruke i supper, gryter eller moser. Den kan også brukes i smoothie.
Kilde: OFG