Nyheter

Illustrasjon: Facebook/La G35 Leve!

Ny kamp for å redde brunosten

12 år etter forrige seier brygger det opp til ny kamp om den ekte Gudbransdalosten. Dette var i sin tid kanskje Norges første, store kampsak i sosiale medier. Nå er meieriet øverst i Gudbrandsdalen igjen truet.

Publisert Sist oppdatert

Tine beslutter i styremøtet 27. september hva som skal skje videre.

Facebook-siden «La G35 Leve» er igjen aktiv, og samler støttespillere. Oppropet «La G35 leve i Lom og Skjåk!» fra ordførerne i Lom og Skjåk har allerede fått mye oppmerksomhet på nett. Tine-anlegget ligger på grensen mellom disse to kommunene.

Onsdag 27. september skal styret i Tine behandle en innstilling om hvor Gudbrandsdalsosten skal produseres i fremtiden, og produksjonen i Gudbrandsdalen står i fare for å bli lagt ned.

I oppropet står det «Vi synes det er spesielt synd at ein samvirkeaktør som Tine ikkje er meir opne og let bønder som er eigarar av Tine, dei tilsette ved ysteriet i Lom og Skjåk, lokalbefolkninga og heile det norske folk få innsyn i grunnlaget før avgjerdsla blir fatta.

Dersom Tine vurderer å legge ned produksjon av Gudbrandsdalsosten i nettopp Gudbrandsdalen, kva sitt vi att med da? Berre ein heilt vanleg ost, utan moglegheit til den viktige historieforteljinga som gjer at den framleis er ein viktig del av nordmenn sitt liv, vår kulturarv og vår tradisjon.»

«La G-35 Leve!» var en av Norges første folkeaksjoner i sosiale medier. Mer enn 51 000 nordmenn engasjerte seg i aksjonen i 2010/2011.

Det er kun på anlegget til Tine Lom og Skjåk at Gudbransdalsosten blir produsert i ei gryte slik Anne Hov gjorde det i 1863. Forkjemperne understreker at det er det som gir den unike smaken. Som Arne Brimi så treffande sa det på Gudbrandsdalsosten sin dag 17. mars 2021; «God rauost kan du ikkje lage på PC.»

Powered by Labrador CMS