Nyheter

Inni tunnelene er jordbærene satt på opphøyede hyller.

Norske jordbær og bringebær til langt ut i september

Nye produksjonsmetoder og innovative løsninger gjør at nordmenn nå kan spise både norske bringebær, bjørnebær og jordbær også på høsten.

Publisert Sist oppdatert

– Det ligger mye forskning, teknologiske løsninger og kunnskap bak tunellproduksjon. Dette er highteck dyrking som gjør det mulig å bruke mindre plantevern, få mer stabile avlinger fordi de ikke blir like påvirket av klima, mer effektiv plukking, samt frigi ressurser for bonden med mer automatiserte løsninger. Du skal helst vite hva du driver med, for dette er kompliserte saker, sier Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i en pressemelding.

Bærplantene overvåkes nøye og får eksakt det de trenger av vann og gjødsel. Sensorer måler luftfuktighet, hvor mye vann som kommer inn og ut av pottene samt solinnstråling. Det tas jevnlig prøver som blir studert for å sørge for en optimal oppskrift på gjødselblanding. Alt for at plantene skal trives best mulig. Det ligger mye lidenskap hos bærbønder og selv om mye av automatikken har tatt over blir plantene dobbeltsjekket.

Bringebærne er godt beskyttet for vær og vind i de klimasmarte tunellene. Foto OFG

– Vi kan fortsatt ikke stole blindt på teknologien, sier bringebærbonde, Ole Martin Rud fra Obær i Spikkestad, som også dyrker bjørnebær. Selv om automatikken hjelper oss veldig, går vi fortsatt rundt og sjekker alle radene i tunellene hver dag. Vi risikerer ikke noe. En defekt vannslange som ikke blir oppdaget, kan fort føre til en død plante.

Tunnelproduksjon er også svært klimasmart da man kan styre klimaet i mye større grad fordi dørene kan stenges igjen, men også åpnes så det kommer nok luft inn for at det ikke skal bli råte ved for mye regn. Ikke minst så 5- dobler det avlingen på jordbær, og på gode år kan det doble avlingen på bringebær.

– En av de største fordelene med tunnellproduksjon er det det trengs svært lite plantevernmiddel. De sprøyter faktisk ikke mot insekter i det hele tatt, det brukes nyttedyr sier Helge Bonden fra Bonden Bær.

Store og søte bjørnebær på Obær i Spikkestad. Foto OFG

Det har ligget mye spenning rundt hvordan været påvirker bærsesongen og de som dyrker i tunell har en klar fordel når det kommer til vær og vind. Mange frilandsbønder har nok merket ekstremværet godt. Helge Bonden forteller at selv om det har regnet mye, har det gått ganske greit med avlingen. Alt regnet har ført til mer fuktighet i tunellene, og det har gjort at det har vært noe mer råte. Men dette plukker de ut for hånd og fjerner fra feltet så det ikke skal spre seg. De svingende temperaturene både i vår og sommer har også ført til at det har gått litt saktere med veksten enn normalt.

Han driver i dag 20 mål med tunellproduksjon med jordbær som er i drift i dag. Selv om mange tror at jordbærsesongen går mot slutten har Helge fortsatt flere uker igjen før det er slutt. Han har fortsatt mellom 18-20 arbeidere som plukker jordbær hver dag. De plukker i gjennomsnitt 3 paller som går til Coop butikkene. Han dyrker jordbærsorten Favori og skryter av dens holdbarhet.

– De fleste nordmenn kjenner til sorten Corona og sverger til den, men Favori sorten er minst like god og holder seg mye bedre. Corona faller ofte på smak på sikt. Det er stort fokus på smak i norsk jordbærproduksjon, og Favori er veldig god. Den egner seg godt til tunellproduksjon, påpeker Helge Bonden.

– Vi er veldig glade for at vi har hatt tunellproduksjon nå som det er vært ekstremnedbør sier Rud. Vi har ikke blitt påvirket av det må noen måte annet enn at den kalde sommeren har gjort at det har gått litt senere. Det er svært gledelig at vi kan gi kundene store og søte bringebær og bjørnebær til langt ut i september.

Powered by Labrador CMS