Nyheter

(FOTO: Parmigiano Reggiano)

Nordmenn spiser mer parmesan enn noensinne

Kun naturlige ingredienser

Publisert Sist oppdatert

Bruken av Parmigiano Reggiano øker over hele verden. I løpet av de fire siste årene har parmesansalget fordoblet seg i Norge. I fjor importerte vi 232 tonn, og er dermed det femte største importørlandet utenfor EU, etter USA, Canada, Sveits og Japan.

Parmigiano Reggiano, kjent som kongen av oster, er en av verdens eldste oster som fortsatt produseres på samme måte som for tusen år siden. Det er den eneste osten som gjennom sin lange lagring utvikler de unike egenskapene. Produksjonen av Parmigiano Reggiano økte i fjor med 5,2 prosent til 147.000 tonn. Av dette går 38 prosent til eksport og 62 prosent til hjemmemarkedet. En italiensk familie spiser da også i gjennomsnitt mer enn ett kilo parmesan i måneden.

Til forskjell fra konkurrentene, er Parmigiano Reggiano utelukkende laget av naturlige ingredienser av høyeste kvalitet. Den er helt uten konserveringsmidler og tilsetningsstoffer, og har blitt laget etter den samme oppskriften i tusen år, sier direktør i Parmigiano Reggiano, Nicola Bertinelli.

Frankrike og Tyskland

Etter Italia er Frankrike (9 800 tonn) de største ostespiserne, tett fulgt av Tyskland (9 460 tonn), USA (9 075 tonn), Storbritannia (6 163 tonn) og Canada (2 380 tonn). Det har vært en betydelig vekst i eksporten til Frankrike, Tyskland, Canada og Storbritannia. Eksporten til Norge var på 230 tonn, som gjør Norge til det femte største importlandet utenom EU etter USA, Canada, Sveits og Japan. Det forventes en ytterligere produksjonsvekst i 2018.

PDO-merket

Parmigiano Reggiano er PDO-merket (Protected Designi

tion of Origin). Dette innebærer at parmesanosten må være produsert eksklusivt i provinsene Parma, Reggio Emilia, Modena og i deler av Mantua og Bologna. Dette er provinser som ligger i Nord-Italia, og både melkeproduksjonen og produksjonen av parmesanosten må foregå i disse områdene for at osten skal kunne smykke seg med logoen til Parmigiano Reggiano.

Powered by Labrador CMS