Nyheter

Panelet diskuterte hvordan man kan jobbe for å øke forbruket at frukt og grønt blant dagens unge. Fra venstre: Erik Fagerlid, Ingebjørg Hjortdahl, Samira Lekhal, Henriette Øien, Hanne Brennhovd, Pål Westby og Hermann Brennås,

Nordmenn foretrekker norske grønnsaker - men dagens unge er vanskelig å nå

Nye tall viser at 74 prosent forbrukere foretrekker norske grønnsaker, men Norge har et stykke å gå for å nå de unge og øke befolkningens totale frukt og grønt inntak.

Publisert Sist oppdatert

Dette kom frem da Opplysningskontoret for frukt og grønt onsdag presenterte forbrukerpreferanser og de nyeste volum- og verditallene i grøntmarkedet i Norge.

– Koronapandemien har påvirket verdien til frukt og grønt, men sammenlikner vi tallene med 2019, året før korona, ser vi en økning i verdi, sier analysesjef Tore Angelsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

– Utviklingen i volum av frisk frukt og grønt beregnet per capita har ligget stabilt de siste 10 årene. Frukt og bær har minsket litt i volum: - 5 prosent, mens friske grønnsaker har økt med 5 prosent, sier Angelsen.

Appelsiner, agurk og plommer øker i volum

Appelsiner er frukten som har hatt størst økning i volum fra 2020 til 2021 med ca. 2 600 tonn. Plommer blir sterkt påvirket av norsk sesong og norske plommer bidro med en økning på 1 452 tonn fra 2020 til 2021.

Norsk agurk økte også kraftig med nesten 1 400 tonn i volum, noe som tilsvarer en markedsandel på 74 prosent.

– Norsk agurk har høy kvalitet og er etterspurt i markedet, påpeker Tore Angelsen.

– Også norsk gulrot har hatt en økning og markedsandelen er opp til 95 prosent, legger han til.

25,9 milliarder i verdi

Norsk dagligvares frukt og grønt, inkludert poteter, har totalt en verdi på 25,9 milliarder kroner. Det inkluderer da alle typer frukt og grønt som friske, hermetiske, fryste og tørket frukt. Friske varer representerer 85 prosent av denne verdien.

– Med utgangspunkt i verdi fra 2019, ser vi at friske grønnsaker har økt med 13 prosent i verdi til 2021. Frisk frukt økte med 6 prosent og bær med 3 prosent, sier Angelsen.

Tallene viser også at forbrukerne har kjøpt mer epler og tomater med høy kvalitet og pris, samt at flere foretrekker innpakket frukt og grønt.

Mer enn 7 av 10 foretrekker norske grønnsaker

– Frukt og grønt er viktig i det daglige kostholdet og viktigheten øker med alderen, forteller Tore Angelsen.

74 prosent av befolkningen svarer i en undersøkelse, utført av Kantar fra september 2021, at de foretrekker kortreist mat. Omtrent like mange svarer at de foretrekker norskproduserte grønnsaker. Kvinner er generelt mer opptatt av norsk opprinnelse i forhold til menn.

– Pris har mindre betydning for eldre aldersgrupper og dette har i stor grad sammenheng med inntekt. De yngre, spesielt de under 35 år med lavere inntekt, er mest opptatt av pris på frukt og grønt, sier Angelsen.

Vil øke andelen av norsk frukt og grønt fra 40 til 60 prosent i 2035

– England og Finland har vært flinke til å markedsføre og tenke på andre måter for å nå målgruppene, sier Anne Mette Johnsen fra Stiftelsen Norsk Mat.

– Informasjon om bærekraftig produksjon og tilgjengelighet har stor effekt på forbruket, sier Johnsen.

Hun oppfordrer frukt og grønt produsenter, grossister og dagligvarekjeder til å samarbeide mer for å finne nye måter å utnytte den kommunikasjonskunnskapen vi har for å nå målet med etterspørsel etter norsk grønt.

Samarbeid og felles fokus – avgjørende for suksess

– Spisevanene er komplekse og modellert av fysiske, psykiske, biologiske og psykososiale faktorer som påvirker hvert individ, forklarer Tom Savigar, grunnlegger av Avansere.no og medlem av The National Fruit and Vegetable Alliance (NFVA) i Storbritannia.

– Det er klart pandemien har hatt sitt å si for økningen av frukt og grønt konsumet i England, men det å gjøre frukt mer tilgjengelig for folk og plassere frukt i nærheten av kassene i dagligvarehandler kan ha hatt en stor effekt, sier han.

– Å fokusere på å få grønnsaker til å virke sexy og viktig i England var kritisk for å få folk til å kjøpe og spise mer frukt og grønt, påpeker Savigar.

Han understreker at det var viktig at myndighetene, frivillige, private og offentlige kom sammen og laget en nasjonal strategi for å få alle i UK til å spise mer grønnsaker.

Fokus for å øke de unges frukt og grønt forbruk

Fagdagen ble avsluttet med en paneldebatt om hvordan man kan øke de unges frukt og grønt inntak.

– Prisjustering kan være et godt tiltak for å få unge til å kjøpe mer frukt og grønt, sier Samira Lekdahl i Green Nudge og legger til at «dulting» kan være et godt virkemiddel for å få unge til å velge mer grønnsaker.

– Vi må sette inn støtet hos de yngre og snakke med dem på språket deres. Det tror jeg vil bidra til å øke oppmerksomheten mot frukt og grønt, og det må smake godt, sier Hanne Brennhovd i Coop.

– Frukt og god smak er inngangen, mener Hermann Brennås i Rema/BaRe.

– Frukt er lettere å kommunisere til unge, men jeg tror også det kan ha en sammenheng med at Skolefrukt ikke tilbys til alle skoler i Norge, påpeker Henriette Øien i Helsedirektoratet.

– Vi er opptatt av at alle skal spise mer frukt og grønnsaker for å fremme god helse. Unge er opptatt av bærekraftig mat og hvor den er produsert, det er kanskje viktigere for unge i dag enn det var før, avslutter Henriette Øien.

Powered by Labrador CMS