Nyheter

Matelskere søkes

- Vi er imponert over hvor matinteressert det norske folk er. Derfor åpner vi for første gang opp for at et medlem fra folket skal få være med å velge ut hvilke mat- og drikkevarer som får Spesialitet-merket for unik smak.

Publisert Sist oppdatert

Det sier adm. dir i Matmerk Nina Sundqvist i en pressemelding: - I sommer har vi testet folks matinteresse med en uhøytidelig test på Facebook og vi er overveldet over engasjementet. Godt over 6000 har latt seg teste, smiler Sundqvist. Dessuten har 40 prosent av disse fått toppskår, og kan med rette kalle seg «Helt chef».

Uhildet fagjury

- Det norske folk blir stadig mer matbevisste og -interesserte. Derfor synes vi det er på sin plass at også folket får en representant i Spesialitets fagjury, som til nå har bestått av kokker og andre matfaglige. Folket må også få si sin mening. Det er jo tross alt de som skal handle det i butikken, mener Sundqvist.

Fagjuryen (bildet på toppen) velger ut hvilke produkter som blir godkjent for å bruke Spesialitet-merket, og gjennom dette garanterer at produktet er en unik smaksopplevelse. Fagjuryen er uhildet, sier Sundqvist. De er uavhengige og har ingen egeninteresse når de velger hvilke produkter de slipper gjennom nåløyet. Det er kun mat og drikke i det øvre sjiktet av sin kategori, basert på spesielle, norske råvarer eller laget etter særegne oppskrifter som kan bli godkjent som Spesialitet, forteller hun.

Gjev oppgave

For å bli vurdert til en plass i fagjuryen må man først utføre en kunnskapstest på http://gourmeteret.spesialitet.no/. Deltakere med godt resultat blir så oppfordret til å sende inn et motivasjonsbrev der de må forklare hvorfor de ønsker en plass i juryen. Fem finalister skal så kjempe mot hverandre under finalen som avholdes på matfestivalen Matstreif 2. september. - Vinneren får være med og teste noe av Norges beste lokalmat, sammen med noen av Norges fremste matfolk, sier Sundqvist. - Reise og opphold på fagjuryens fire årlige møter er selvfølgelig dekket. Fantastiske smaksopplevelser får de på kjøpet!

Fagjuryen består av:

  • Lars Sponheim, fylkesmann i Hordaland, bonde og tidligere landbruksminister
  • Harald Osa, prosjektleder i Bama, tidligere kokk på kokkelandslaget.
  • Halvor Heuch, destillatør og Fagdirektør Brennevin i Arcus.
  • Nils H. Geitle, adm. dir. i de Historiske Hotell og Spisesteder.
  • Aud Kvalvik, rådgiver mat og landbruk i Innovasjon Norge.
  • Kathrine Kleveland, leder i nei til EU, bonde og tidligere leder Norges Bygdekvinnelag.
  • Britt Kåsin, tidligere informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.
  • Oda Christensen, matfaglig ansvarlig i Matprat og kokk.
  • Terje Martinussen, adm. dir. i Norges Sjømatråd.
  • Nina Sundqvist, adm. dir. i Matmerk
Powered by Labrador CMS