


Nyheter
Det melder Trønder-Avisas nettutgave, t-a.no. Gården på Inderøy som er kjent for sine velsmakende oster, startet for åtte år siden med is-produksjon. Det har bare gått en vei. Oppover. Lørdag ble en ny is-type lansert i disken. Nemlig karsk-isen.
Astrid Aasen som driver Gårdsyteriet, samt er leder for Den Gyldne Omvei, forklarer prosessen:
Vi prøver alltid å utvikle en del spesial-iser. Nå har vi holdt på med karsk-is. Øver-Bakken kaffebrenneri på Sandvollan her kjøper økologisk kaffe som dem brenner selv. Slik får de den smaken dem selv vil ha på kaffen. Vi får den kaffe fra dem og varmer den i melk, så vi får ut litt av kaffesmaken. Så sender vi også en del bønner til Berg Gård på Inderøy Gårdsbryggeri, som da lager destillat med kaffebønner. Så da får vi litt sprit, med kaffesmak. Litt av det tar vi opp i kaffei-isen, og da får vi karsk-is, sier Aasen
Sluttresultatet kom ikke av seg selv, skal vi tro Aasen.
Vi fant ut at vi måtte ha litt whisky i for å få nok smak. Der driver vi fortsatt og tester. Ved forrige testing var det litt for mye kaffesmak, så vi har prøvd å få fram litt whisky-smak. Det er en artig kuriositet, men den ble veldig god, smiler Aasen.
Karsk-isen blir en av mange is-typer på Gangstad. Deres lakris-is har blant annet havnet på en tredjeplass på National Geographic-journalisten Andrew Evans sin liste over "99 grunner til å besøke Norge".
Ideene kommer stort sett bare ut ifra løse luften, understreker Aasen.
Og dersom du har lyst på en kjøretur til Gangstad for å smake på isen, så skal du ikke bekymre deg for at karsk-isen skal gjøre utslag i promillekontroll på vei hjem.
Du er godt kjørbar selv om du spiser den, sier Aasen og ler.
(Kilde: Trønder-Avisa/t-a.no.)