Nyheter

Klasseskille ved frokostbordet

Norges første undersøkelse om ungdoms spisevaner, avslører at ungdom av foreldre med lav utdanning dropper frokost i større grad enn de med foreldre med høyere utdanning.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 28. august lanserte opplysningskontorene for landbruket Norges største undersøkelse om ungdoms matvaner.

Dropper frokost og matpakke

Undersøkelsen viser blant annet at ungdom av foreldre med lav utdannelse dropper frokost i større grad enn de med foreldre med høyere utdannelse, de har også sjeldnere med seg matpakke på skolen sammenliknet med de som spiser frokost.

Silje Thoresen Tandberg.

Isteden handler de oftere i butikk, kiosk, gatekjøkken utenfor skolen.

Frokost er utrolig viktig. Det gir et godt grunnlag for resten av dagen, forteller prosjektleder for prosjektet Sunn ungdomsmat, Silje Thoresen Tandberg.

Parallelt er det viktig at unge får med seg nok mat i matpakken. Undersøkelsen avdekker at matpakken ofte er litt liten. Dette er en av grunnene til at Opplysningskontorene i landbruket og Norges sjømatråd lanserer en helårskampanje. Denne fokuserer på hva ungdom mener selv er sunn mat, og hvordan de mener man bør spise og som er laget på ungdommens egne premisser, sier Silje Thoresen Tandberg.

Velger bort fisk, frukt og grønt

Til tross for at de fleste ungdommer vet hva som er sunt og usunt, er etterlevelsen en utfordring. Mange unge dropper fisk, frukt og grønt til fordel for energibarer og usunn butikkmat. Verst stilt er guttene, viser den nye undersøkelsen.

Det er utrolig viktig at unge får i seg en sunn mat, det er det viktigste virkemidlet for bekjemping av livsstilssykdommer.

Vi kjemper om oppmerksomheten med store internasjonale merkevarer, og kampen om den oppmerksomheten til unge har aldri vært større. Vi mener det er på høy tid at vi snakker med ­ og ikke til ungdommen, sier Thoresen Tandberg.

Utfordrer handelen

Ungdom som handler i butikk tar oftere usunne valg som boller, skolebrød, kjeks og kaker. Elever på ungdomsskoler i Oslo handler oftere i butikk enn andre elever i landet.

Silje Thoresen Tandberg etterlyser mer samarbeid med handelen for å gjøre det lettere for ungdommen å få sunne spisevaner.

Det er utrolig viktig at vi samarbeider med handelen. Flere butikker lar rett og slett ikke ungdommer komme inn i butikken i skoletiden. Det fører til at de heller går til kiosker og gatekjøkken der tilbudet av sunn mat er svært begrenset. Samtidig ser vi jo det at usunn mat er vesentlig billigere enn sunne alternativer. Det er på høy tid at vi -sammen med handelen finner en løsning.

(Pressemelding)

Powered by Labrador CMS