Nyheter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kari og Ola spiser ikke mer enn før

Amerikanere spiser mer i dag enn for 30 år siden. Her i Norge er det ingenting som tyder på det samme, men vi blir likevel fetere.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn er blitt tykkere. I likhet med nesten alle verdens land, har gjennomsnittsvekta i Norge økt betydelig, særlig siden 1980-tallet.

Men hvorfor? De fleste som prøver å forklare fedmeepidemien, oppgir flere årsaker. Men ofte utpekes kostholdet som en hovedsynder.

Serena Tonstad, overlege ved Oslo universitetssykehus forklarer for eksempel i KK:

Det er hovedsakelig kostholdet som setter kjepper i hjulene for oss, da en altfor liten andel av befolkningen spiser tilstrekkelig med grønnsaker, frukt, belgfrukter og kornvarer.

Bare ta en titt på matvarene som tilbys på Narvesen, 7-Eleven og andre lignende kjeder pølser, boller, pizzastykker og muffins.

Matvanene har endret seg

Norsk helseinformatikk skriver: Matvanene har også endret seg. Vi var flinkere før til å spise sunn mat i form av frukt, grønnsaker og grove kornprodukter.

Det er ikke vanskelig å være enig. Mange av oss husker tida da godteri var forbeholdt lørdagene og brus stort sett opptrådte på julaften og 17. mai.

Men hvilket bilde tegner seg når vi begynner å kikke på statistikkene over hva det norske folket spiser? Det finnes nemlig tall for dette, helt tilbake til 1950-åra.

Disse tallene peker slett ikke mot at dagens nordmenn har et dårligere kosthold enn før.

Vi spiser mindre

Maten som hver av oss har tilgjengelig i dag, inneholder betydelig færre kalorier enn maten vi hadde både på 1950-tallet og 1980-tallet, ifølge Helsedirektoratets rapport Utviklingen i norsk kosthold 2015.

Antall kalorier i kosten har faktisk sunket jevnt siden 1980. Denne utviklingen er altså stikk motsatt av hva vi kunne forvente ved å se på nasjonens gjennomsnittsvekt.

Kan det være tilfelle at vi ikke spiser mer? Det er viktig å huske at det registrerte matforbruket ikke er noe nøyaktig mål på hva vi faktisk spiser.

Tallene stammer fra matforsyningsstatistikk som viser hvor mye av ulike typer mat som er tilgjengelig på engrosnivå altså hva vi kjøper i butikken og på restauranter og hva som serveres på skoler og gamlehjem, forteller professor Knut-Inge Klepp fra Folkehelseinstituttet.

Økende forbruk i Sverige og USA

I både USA som har store problemer med fedme og i Sverige viser statistikkene at matforbruket per person har økt. I USA viser også spørreundersøkelser om kosthold at folk spiser mer enn før.

I 2009 konkluderte to forskere med at økningen i matforbruket i USA er mer enn nok til å forklare den amerikanske fedmeepidemien.

(Kilde: forskning.no)

Bildet på toppen: Fedmeepidemien er blitt et av de største helseproblemene i USA. (Arkivfoto: Odd Henrik Vanebo)

Powered by Labrador CMS