Nyheter

Jordbærplukkere i Sogn får flere hundre tusen kroner i erstatning.

Jordbærplukkere i Sogn får flere hundre tusen kroner i erstatning

Eieren av et bemanningsbyrå som leide ut arbeidskraft til bær-bønder i Sogn, er dømt til å betale sine tidligere ansatte 850.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Han må også betale en bot på 40.000 kroner og får 60 dagers betinget fengsel, skriver FriFagbevegelse.

Arbeidstilsynet avdekket i 2019 fiktive arbeidskontrakter, og at de 40 ansatte jobbet ulovlig lange dager. Tilsynets inspektører fikk blant annet høre om arbeidsdager på opptil 14 timer sju dager i uka. De fleste av bærplukkerne hadde en lønn ned mot det halve av hva de hadde krav på, og kun et fåtall hadde en timelønn opp mot minste tarifflønn. I 2019 var det ulovlig å betale sesongarbeidere under 123,15 kroner timen.

Heller ikke boforholdene til arbeiderne var tilfredsstillende. 40 arbeidere måtte dele 12 soverom. Ikke bare måtte arbeiderne dele rom, men flere måtte også dele seng. I tillegg måtte de 40 ansatte dele to bad/dusjer og tre toaletter, hvorav det ene toalettet ikke virket.

– Vi er fornøyd med at det ble slått fast at her forelå det grove brudd på loven, og hadde det ikke vært for den lange etterforskningstiden hos politiet, så hadde tiltalte blitt dømt til ubetinget fengsel, sier aktor i saken, Sigurd Åsnes Granli.

Den dømte mannen ønsker ikke å gi noen kommentar til FriFagbevegelse.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS