Mat på farten

Gir seg etter 50 år i norsk presse

Redaktør av bransjebladet FastFood, Odd Henrik Vanebo, ga seg som redaktør ved årsskiftet. Vanebo startet som journalist i 1966, og ble senere redaktør i Lofotposten, Harstad Tidene og VG.

Publisert Sist oppdatert

I 1987 startet reisen med Vanebo Fagpresse ved Grøset herregård i Grue. Selskapet holder fortsatt til her, men under navnet Ask media as. Det er sønnen, Nils Johannes Vanebo, som i dag styrer selskapet. Til sammen utgis 13 ulike titler i B2B segmentet, deriblant Horeca, Retailmagasinet, Personal og Ledelse og Bedre Gardsdrift. FastFood ble etablert i 1997, og feirer i år 20 års jubileum. I samme stund gir redaktør Vanebo seg.

Hvilken fremtid ser du for convenience-bransjen?

Convenience vil fortsette å vokse. Det er en ny bransje for en ny tid. Det gjelder spesielt å dekke markedsbehovet for kjappe måltider. Den nye generasjonen som ruller inn, lever mye mer hektisk enn min egen generasjon som nå ruller ut. Å plukke med seg en enkel frokost ‘i farta’ blir stadig vanligere, til erstatning for frokosten ved familiens frokostbord. Likeså en enkel lunsj. Stadig flere vil også hente med seg et varmt måltid på hjemtur fra jobb eller skole. Eller de setter seg nedpå i f.eks. en Deli de Luca butikk. Convenience inngår i en ny livsstil.

Du har bygd opp FastFood fra første dag, hvordan føles det å forlate bladet?

Det har jeg et rolig forhold til. Jeg har jobbet i mange titalls medier siden midt på 1960-tallet, først i aviser fra små lokale opp til VG gjennom 1970-tallet, og fagpresse siden 1978. FastFood er spesielt fordi dette bladet ble et av mine siste oppgaver. Siden 1987 har jeg vært min egen arbeidsgiver etter at jeg overtok forlaget som i dag heter Ask media; jeg har vært både forlegger og redaktør det vil si skrivende journalist. En redaktør skal være mest mulig ute hos leserne. Siden 1997 er jeg blitt godt kjent med aktørene i convenience. Mange, mange dyktige folk, som jeg nok vil savne. Men nå er denne perioden over; det avfinner jeg meg med uten sterke følelser.

Hva skal du gjøre dette året?

Jeg utgir fremdeles bladet MØBEL & INTERIØR, som jeg eier sammen med Hovedorganisasjonen VIRKE og Norsk Industri. Men også dette engasjementet er under avvikling; jeg fyller jo 73 år til høsten. På mine gamle dager ser det ut til at jeg skal bli web-journalist på bortimot fulltid. Jeg lager allerede innholdet til fire nettsider for like mange fagblad, bl.a. Retailmagasinet og MØBEL & INTERIØR.

Utover det skal Odd Vanebo kose seg med det andre kaller «livets dessert». Odd kaller det livets hovedrett.

Jeg har fire barnebarn som jeg er så heldig å bo i samme hus med. Jeg koser meg med dem hver dag, og det skal jeg fortsette med.

Det brennende engasjementet avslører at det neppe er det siste vi hører fra Odd Henrik Vanebo.

Powered by Labrador CMS