


Nyheter
Forskere fra George Washington University i USA mener å ha funnet en klar sammenheng mellom hurtigmat og tilstedeværelsen av skadelige kjemikalier i kroppen. I en ny studie fant de at folk som spiste slik mat hadde 40 prosent høyere nivåer av ftalater i urinen enn andre.
Ftalater er kjemiske stoffer som blant annet brukes til å produsere matemballasje. Disse kan være hormonforstyrrende og gi fosterskader.
Forskerne undersøkte detaljerte data fra nesten 8.900 personer om kostholdet deres det siste døgnet, inkludert inntaket deres av fast-food. Deltakerne avga også urinprøver.
Forskningen viste at de som spiste mest fast-food hadde 23,8 prosent mer DEHP og 40 prosent mer DINP i urinprøven sammenlignet med de som sa de ikke hadde spist fast-food i døgnet før undersøkelsen.
DEHP og DINP er to lignende stoffer som hovedsakelig brukes til å gjøre plast mykere. Stoffene finnes blant annet i leker, gulvbelegg, hansker og matemballasje.
Forskerne fant høye nivåer av ftalater i blant annet brød, kake, pizza, burrito, risretter og nudler.
Ftalater kan virke hormonforstyrrende, noe som blant annet kan påvirke vekst, humør og oppførsel, søvn, blodsirkulasjon og forplantningsevne. Å bli utsatt for ftalater, selv i små mengder, kan gi seriøse skadevirkninger på foster, embryo og små barn. Stoffene kan føre til tidlig overgangsalder eller pubertet, genital misdannelse og ufruktbarhet.
Studien, som er publisert i tidsskriftet Environmental Health Perspectives, støtter anbefalingene om å unngå fast-food og velge sunnere alternativ.
(Kilde: abcnyheter.no)