Nyheter

Forskerne fant høye nivåer av ftalater i blant annet burrito.

Ftalater knyttes til fast-food

Amerikansk forskning knytter fast-food til stoffgruppen ftalater.

Publisert Sist oppdatert

Forskere fra George Washington University i USA mener å ha funnet en klar sammenheng mellom hurtigmat og tilstedeværelsen av skadelige kjemikalier i kroppen. I en ny studie fant de at folk som spiste slik mat hadde 40 prosent høyere nivåer av ftalater i urinen enn andre.

Ftalater er kjemiske stoffer som blant annet brukes til å produsere matemballasje. Disse kan være hormonforstyrrende og gi fosterskader.

Høye nivåer av DEHP og DINP

Forskerne undersøkte detaljerte data fra nesten 8.900 personer om kostholdet deres det siste døgnet, inkludert inntaket deres av fast-food. Deltakerne avga også urinprøver.

Forskningen viste at de som spiste mest fast-food hadde 23,8 prosent mer DEHP og 40 prosent mer DINP i urinprøven sammenlignet med de som sa de ikke hadde spist fast-food i døgnet før undersøkelsen.

DEHP og DINP er to lignende stoffer som hovedsakelig brukes til å gjøre plast mykere. Stoffene finnes blant annet i leker, gulvbelegg, hansker og matemballasje.

Forskerne fant høye nivåer av ftalater i blant annet brød, kake, pizza, burrito, risretter og nudler.

Helseskadelige kjemikalier

Ftalater kan virke hormonforstyrrende, noe som blant annet kan påvirke vekst, humør og oppførsel, søvn, blodsirkulasjon og forplantningsevne. Å bli utsatt for ftalater, selv i små mengder, kan gi seriøse skadevirkninger på foster, embryo og små barn. Stoffene kan føre til tidlig overgangsalder eller pubertet, genital misdannelse og ufruktbarhet.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Environmental Health Perspectives, støtter anbefalingene om å unngå fast-food og velge sunnere alternativ.

(Kilde: abcnyheter.no)

Powered by Labrador CMS