


Fly Chicken ble etablert i 2018 av paret Carl Fredrik Nordberg Schjøtt-Falster og Amanda Kausland, og er et fast-casual konsept som tilbyr fried-chicken i ulike varianter med en rekke tilbehør som hot sauces og loaded fries.
Med seg på laget har de Ronny Gjøse og Geir Skeie i Salmon Co AS. Kjeden har fokus på kvalitet, råvarer, utforming og spennende smaker.
Siden oppstarten har kjeden vokst godt her til lands.
– Vi har totalt åpnet 10 Fly Chicken i Norge, med et par planlagte lokasjoner i slutten av året og neste år, sier Amanda Kausland.
Driftsinntektene landet i 2021 på 74 millioner kroner med et minus på driftsresultatet på ca 6,7 millioner.
– Det skyldes i hovedsak investeringskostnader i nye avdelinger, altså primært ekspansjon.
Carl Fredrik Nordberg Schjøtt-Falster er utdannet kokk og har lang erfaring i bransjen. Han hadde et ønske om å utvikle et unikt fried-chicken tilbud i Norge, og teamet opp med merkevareansvarlig Amanda Kausland for utformingen av konseptet. I 2018 hadde de sin første pop-up på Brygg Oslo, og deretter Prinsen Hage.
– Konseptet ble godt mottatt og med hjelp av investorer/partnere, fikk Fly Chicken etablert sin første fysiske restaurant på Steen & Strøm i 2019. I dag har vi over 100 ansatte og planlegger videre ekspansjon, forteller Amanda Kausland.
I likhet med andre bransjeaktører har også Fly Chicke hatt en tøff tid under pandemien, men med en stor andel take away var det mulig å overleve i denne krevende tiden.
Hvordan har det vært etter gjenåpningen av samfunnet?
– Det har vært fantastisk å se folk «tilbake i gatene», og at restaurant- og serveringsbransjen våknet til live. Det har vært en stabil og fin sommer med gjester fra både Norge og utlandet.
Kjeden serverer mange smakfulle kyllingretter og det kan være vanskelig å velge hva man skal gå for.
Hva er bestselgeren på menyen?
– Loaded Chicken fries! Med tett konkurranse fra vår populære «Superfly Sandwich». Begge rettene har vært på menyen siden starten, sier Amanda.
Er det noen utfordring med å være ledere for en så stor kjede?
– Det ligger et stort ansvar i å ivareta kvalitet i alle ledd og sørge for de ansattes trivsel, slik som med de fleste lederroller. Med et usikkert marked og råvarepriser i endring, er det viktig å navigere så godt man kan. Det krever fleksibilitet, tålmodighet - og tiltro, forklarer Kausland.
Hvilke forventninger har dere fremover?
– Jeg håper folk får «hvilepulsen». Nå trenger vi regn, et stort pledd og noe godt å spise og drikke. Jeg håper Fly Chicken kan bidra med en komfort på de dagene man ikke orker å ta oppvasken.
Avslutningsvis har Amanda følgende råd til de som vil lykkes med mat på farten;
– Det er tøft å starte opp og man møter på utallige utfordringer underveis, men disse utfordringene er verdifulle videre i livet. Tålmodighet og utholdenhet er egenskaper som ofte er undervurdert. Ha troen på kunnskapen du bringer, men bevar en viss ydmykhet. Den sørger for at du holder deg i utvikling, avslutter Amanda Kausland.