Nyheter

Mattilsynet får kritikk av Esa for blant annet ikke å overholde løfter etter tidligere tilsyn. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen, NTB

Esa kritiserer Mattilsynet i dyrevelferdsrapport

Norge etterlever ikke EØS-kravene til dyrevelferd for verpehøns og Mattilsynets «ineffektive kontroller» har konkludert feil, ifølge tilsynsorganet Esa.

Publisert Sist oppdatert

­Det kommer fram i en rapport etter at Esa førte tilsyn ved fire norske gårder som representerer ulike typer produksjonssystemer for verpehøns. Besøket fant sted mellom 31. oktober og 9. november i fjor.

Esa kontrollerer at Efta-landene Norge, Island og Liechtenstein gjennomfører og følger reglene i EØS-avtalen.

Ifølge Esa er ikke Norges kontrollsystem i stand til å sikre at EØS-lovgivningen om dyrevelferd overholdes for verpehøns.

Tilsynet påpeker at Mattilsynet ikke har holdt løfter om å rette opp manglene som ble avdekket i to tidligere Esa-tilsyn for verpehøns i 2009 og 2012. Under besøket hos norske gårder ble det observert utilstrekkelig tilgang på vagler, for små fôringsområder og manglende tilgang på uteområder for frittgående verpehøns.

– Ineffektive kontroller siden gjennomføringen av lovgivningen i 2002 har ført til Mattilsynets feilaktige konklusjoner om at EØS-lovgivningen om dyrevelferd, er overholdt. Dette gjelder også Mattilsynets beslutning om ikke å gjennomføre kontroller av dyrevelferden for verpehøns etter 2019, skriver tilsynsorganet.

Som svar på Esas foreløpige rapport, har Norge sendt et utkast til en handlingsplan for å imøtekomme EØS-tilsynets anbefalinger.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS