Nyheter

Eplemost til topps med en lokal identitet

Mottok Spesialitet-merket for unik smak på sine eplemoster Aroma Rein Eplemost og Gravenstein Rein Eplemost.

Publisert Sist oppdatert
Halvor Holtskog, Kari Nyhuus Holtskog og Mette Haugholt

Det er en fin anerkjennelse av vårt arbeid for best mulig smak, sa Halvor Holtskog og Kari Nyhuus Holtskog fra Nyhuus gard.

De er tredjegenerasjons fruktdyrkere og har alltid hatt god smak og kvalitet som mål.

Vi har sterke regionale mattradisjoner vi virkelig kan være stolte av her i Telemark, og mange flotte produsenter som lager mat med særpreg fra sitt område.

Godkjent av uavhengig fagjury

Spesialitet-merket er en veiviser til de unike smaksopplevelsene. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim.

Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet, som mente de to eplemostene fra Nyhuus gard er friske og komplekse eplemoster som smaker distinkt av eplesortene Aroma og Gravenstein, som de baseres på.

Perfeksjonert prosess

Nyhuus Gard holder til i fruktbygda Sauherad i Telemark, og produserer eplemost presset kun av egendyrkede epler. Paret legger ned mye arbeid i beskjæring av epletrærne for å få best mulig soltilgang, og dermed optimal utvikling av frukten.

Eplene får også modne så lenge som mulig på trærne, slik at de utvikler en rik og fyldig smak. Deretter kaldpresses de på det lokale saftpresseriet Epleblomsten i Sauherad.

Nyhuus gard har fra tidligere fått Spesialitet på to av eplemostene sine. Eplemostene fra Nyhuus har blitt premiert i konkurransen «Norges beste eplemost» hvert år siden 2012.

(NTB)

Powered by Labrador CMS