


Nyheter
Dette kommer du til å bli hekta på i 2016, skriver Maria Tveiten Helgeby i Coop Norge Handel AS. Nytt år, nye muligheter, og nye mattrender. Hvert år slippes det rapporter og lister over hva vi kommer til å se på tallerkenene i året som kommer, og 2016 er intet unntak.
Her er hennes oppsummering over årets største mattrender:
De fleste forbinder nok ikke brent mat med noe godt, men en rekke matsider virker å være uenig om dette. Det skal dog nevnes at bevisst «brent», eller «blackened», mat smaker ganske annerledes enn svartbrente kullbiter. Ifølge The Food People kommer alt fra grønnsaker og salat, til brød og pizza, til å få seg en runde over ilden i 2016, og Baum+Whiteman omtaler «burnt» som et av årets store buzzwords.
Ifølge FSW var det forøvrigden danske Michelin-kokken René Redzepi som startet trenden ved å ha en oppskrift på brent vårløk rullet i aske i kokeboken sin.
Fra smørkrisen i forbindelse med lavkarbobølgen for et par år siden, til juicing og spirulina - det har vært mye fokus på sunn mat de siste årene. Men det kan det hende det er slutt på nå.
Nettsiden The Food People skriver nemlig at vi i 2016 kommer til å få se en motreaksjon på all sunnhetspratet, gjennom overdådige og ekstreme matretter som overlessede milkshakes - eller kanskje iskaker med Oreo.
Fra usunn mat til sunn mat: Vi kommer til å se mer grønnsaker i kosten dette året, og ifølge Baum+Whiteman (B/W) har allerede flere fastfood-kjeder begynt å implementere flere grønnsaker og vegetarretter i menyene sine. Videre skriver de at grønnsaker også kan komme til å ta over for pasta - salget av den italienske spesialiteten har sunket med 13 prosent i Europa de siste fem årene, mens grønnsaks-spiralizers selger mer enn noensinne.
Fordi tallerkener bare er SÅ passé. Neida. Fra ramen til smoothie bowls (bildet på toppen) - mat servert i boller blir visstnok et hyppigere syn enn noensinne, ifølge The Food People.
Andre trekker fram acai bowls som den nye store hipstertrenden. Acai er et bær som stammer fra Brasil, og som omtales som såkalt «supermat» på grunn av sine sunne egenskaper.
Med topping som granola, chiafrø, sjokolade, kokosflak og peanøttsmør. Du spiser [acai bowl-en] med en skje, og den smaker nesten som iskrem, skriver B/W.
Stort i fjor, stort i år. Det virker som at kortreist mat ikke kommer til å miste sin popularitet i 2016 - snarere tvert imot: Hvert år slipper amerikanske The National Restaurant Association en trendrapport der over 1600 kokker har bidratt. I år har de plassert «locally sourced meats and seafood» på førsteplass - og 1600 kokker kan ikke ta feil.
Nei, vi snakker ikke om det vi alle gjorde på Facebook for noen år siden, men den hawaiianske retten med det samme navnet, «poke».
Poke kan nesten minne litt om den peruanske retten ceviche, der rå fisk gjerne marineres lime og sitron. Fisken i poke, derimot, marineres i blant annet soyasaus, mango, ingefær og chili, før det hele serveres med ris krydret med nori (tang, journ. anm.), skriver B/W.
Sunt og godt, med andre ord.
(Kilde: Coop Norge Handel AS)