


Nyheter
Over 60 kantiner deltok i Rosa lunsj-aksjonen 21. oktober. Lunsjen er en del av Kreftforeningens og Brystkreftforeningens Rosa sløyfe-aksjon.
Det betyr at minst 15 000 av våre kantinegjester delte en rosa lunsj. Til å være første året vi er med i aksjonen, er det kjempebra oppslutning, sier en fornøyd Ingun Skaar i ISS Catering.
På forhånd fikk kantinene over 50 oppskrifter på hvordan aksjonens navn kunne gjenspeiles i dagens meny. Kaker og muffins fikk rosa glasur, naturligvis. Lunsjbuffeene hadde flest naturlige innslag av rosavarianter, som rød løk, rødkål, lollo rosso-salat, rosa smoothies av jordbær eller bringebær, vannmelon, reddiker, rosa grapefrukt, kokt skinke og reker.
Og som Ingrid Espelid Hovig sa i sin tid, hadde de kantineansatte så klart ”juksa litt”.
Koker du egg med skall fra rød løk, blir eggeskallet rosa. Marinerer du dem i lake med rødbeter, får du fantastiske egg som er rosamarmorerte inni, sier Skaar.
Det er alvor bak den rosa kosen. Målet er å øke bevisstheten om brystkreft, som er den hyppigste kreftformen hos kvinner. Rundt 3000 nye tilfeller oppdages hvert år.
Sjansen er stor for å kjenne en som er rammet. I dag lever det rundt 40 000 personer i Norge som har eller har hatt brystkreft.
Inntektene fra årets Rosa sløyfe-aksjon går til brystkreftforskning. Rosa lunsj handler om å bruke tid på det som virkelig betyr noe, på den gode praten og samværet med kollegaer, venner og familie, sier Marit Sophie Egge i Kreftforeningen.
Rosa lunsjer er også blitt arrangert utendørs i flere byer i aksjonsmåneden oktober. Blant annet deltok 1500 personer på Karl Johan i Oslo.
Andelen kvinner som overlever brystkreft er hyggelig nok økende. Nesten 90 prosent av alle kvinner som får brystkreft er i live fem år etter at de fikk diagnosen, ifølge Kreftregisteret.
Men dobbelt så mange får brystkreft nå som for 30 år siden.
En av forklaringene er at vi lever lenger. Også andre forhold spiller inn, som inaktivitet, overvekt og alkoholforbruk. Å førstegangsføde sent i livet, eller ikke i det hele tatt, er mindre heldig enn å amme og føde før fylte 25, sier Egge.
Om lag én av fire får spredning som ikke kan helbredes. For disse vil behandlingens mål være å begrense sykdommen, forebygge og lindre smerte og andre komplikasjoner, samt forlenge livet.
I ISS’ kantiner er to av tre ansatte kvinner.
Rosa lunsj handler om å stoppe opp litt. Våre kantineansatte tar seg godt av gjestene våre og trenger kanskje selv også å bli minnet på hvor viktig det er å ta vare på egen helse. Å oppdage brystkreft tidlig er svært viktig for heldig utfall, sier Ingun Skaar i ISS.
(Pressemelding.)