Nyheter

Bønder skal få større erstatning om de blir rammet av uvær.

Bønder og kommunene får økt økonomisk støtte etter ekstremvær

Staten skal dekke en større andel av bøndenes økonomiske tap når klimatiske forhold, som uvær og tørke, ødelegger avlinger.

Publisert Sist oppdatert

Produksjonssviktordningen for bønder utvides etter ekstremværet Hans. Det opplyser regjeringen i en pressemelding.

Når vær, vind og lignende forhold hindrer bøndenes produksjon, kan de søke om tilskudd fra staten for å dekke tapt inntekt. Satsene i ordningen øker med 6 prosent fra produksjonssesongen 2023. I tillegg foreslår regjeringen å heve taket for tilskudd per vekstgruppe som korn, poteter eller bær

Eksisterende tak for erstatning for grovfôr, korn og annet frø til modning er endret fra 750.000 kroner til 900.000 kroner. For frukt og bær, poteter og grønnsaker økes satsen fra 1,5 til 1,8 millioner kroner.

I tillegg skal bøndene få utbetalt en større andel av forskuddsutbetalingen i produksjonssviktordningen. Andelen øker fra 50 til 70 prosent fra og med produksjonssesongen 2023.

Før kunne man ikke få tilskudd gjennom ordningen som følge av dårlig kvalitet på kornet, men det skal det gjøre fremover.

– Helt avgjørende

Leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, sier de har jobbet hardt for den nye ordningen.

– For de som er rammet av ekstremværet i høst er det helt avgjørende at regjeringen endelig får gjort disse avklaringene. Det er bøndene som har tatt risiko, og vi får nå en avlastning, sier han på bondelagets nettsider.

Også landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) er glad for forutsigbarheten dette gir bøndene.

– Jeg er glad for at vi i dag kan gi signaler til produsenter som er i tvil om de vil få solgt kornet, at de kan få tilskudd til produksjonssvikt hvis kornet blir underkjent. Dermed er det lurt å treske om man er i tvil, sier Pollestad.

Endrer dokumentasjonskrav

Dokumentasjonskravene i naturskadeordningen endres også. Terskelen heves for hva bøndene kan dokumentere, men samtidig lempes det på reglene for bruk av anbud ved dokumentasjon av kostnader ved gjenoppretting.

– Dette vil gjøre det enklere for skadelidte å dokumentere naturskaden og korte ned saksbehandlingstiden, skriver regjeringen i pressemeldingen.

I år flyttes også fristen for overflatespredning av gjødsel fra 1. september til 1. oktober.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS