Nyheter

(Illustrasjonsfoto: Karine H. Henriksen)

14 av 14 gatekjøkken brøt regelverket

En omfattende kontroll A-krim Haugaland nylig har gjennomført viser at 14 av 14 kontrollerte steder bryter lovverket. Halvparten gir for lav lønn til sine ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Det er Haugesunds Avis og HNYTT.no som melder om den omfattende kontrollen, som er gjennomført i kommunene Sveio, Tysvær, Haugesund og Karmøy.

Aksjonsgruppen besto av ti personer fra politiet, Arbeidstilsynet, Skatteetaten og kemneren i Haugesund.

Ett eller flere regelverksbrudd

De foreløpige resultatene viser at alle serveringsstedene hadde ett eller flere regelverksbrudd. Det ble undersøkt om serveringsstedene benyttet arbeidstakere uten arbeids- og oppholdstillatelse, om de ansatte hadde lovlige arbeidsforhold og om virksomheten betalte skatter og avgifter i henhold til lovverket, opplyser A-Krim Haugaland i en pressemelding.

De kontrollerte virksomhetene vil bli fulgt opp av en eller flere etater på bakgrunn av funnene. Det som gikk igjen var mangler knyttet til allmenngjort lønn, arbeidsavtaler, kontroll med arbeidstid og føring av personallister, sier Eli Sol Vallersnes, aksjonsleder og seniorinspektør i Arbeidstilsynet.

Begrenset kunnskap om minstelønnssatsene

Ifølge Haugesund avis, hadde flere av de kontrollerte virksomhetene, som hovedsakelig besto av gatekjøkken, begrenset kunnskap om de nye allmengjorte minstelønnssatsene for bransjen.

Aksjonsgruppen avdekket også brudd på regler om overtid, hviletid og avvik knyttet til serveringsbevilgning. Ved flere virksomheter var dagsoppgjøret ikke ført i henhold til gjeldende regelverk, eksempelvis var det ikke samsvar mellom kasseoppgjør og registret kontantsalg.

Alle de 38 personene A-krim Haugaland påtraff under aksjonen hadde lovlig arbeids- og oppholdstillatelse.

Fem personer var i arbeid uten å være registrert som ansatte i virksomheten, og tre personer hadde arbeidet mellom to og fire måneder uten å motta lønn, står det i pressemeldingen.

Aksjonsgruppen konkluderer med at resultatet i denne kontrollen er nedslående, og noen virksomheter står i fare for borføringspålegg og eventuell tvangsmulkter. Likevel er den generelle oppfatningen at de fleste i bransjen følger gjeldende regelverk.

Convenience kommer ut seks ganger årlig og setter søkelys på dagens og morgendagens serveringssteder for travle mennesker.

Les mer om bladet

Bestill abonnemnent

Last ned bladet elektronisk

Følg oss på Facebook

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev

PRØVELES EN UTGAVE GRATIS!

Powered by Labrador CMS