Nyheter

1 av 5 sier at de ser seg nødt til å bruke mindre penger på julematen i år. Foto: Sara Johannessen / MatPrat

1 av 5 vil lage rimeligere julemat i år

Prisvekst, høye strømpriser og stigende rente gjør at flere har dårligere råd. MatPrats ferske undersøkelse viser at hele 1 av 5 vil spare penger på julematen i år.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en helt naturlig konsekvens av tiden vi lever i. Vi ser at nordmenn har et langt mer bevisst forhold til egen økonomi nå, både generelt og i tilknytning til jul. Enkelte matvarer har steget med hele 20 prosent i løpet av det siste året. Da er mange nødt til å ta mer kostnadseffektive valg, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat.

Hver tredje vil spare på julegaver

MatPrats undersøkelse, gjennomført av YouGov, viser også at 34 prosent ønsker å spare inn på julegavene og 28 prosent på strøm og varme. Samtidig ønsker 1 av 10 å spare penger ved å redusere antall gjester.

– Det er selvfølgelig trist, men forståelig, at flere ønsker å spare inn på gjester. I det minste sett i forbindelse med at 10 prosent svarer at de ikke gleder seg til julefeiringen. Det er godt mulig å få julematen til å strekke lenger, hvis man bruker opp alt og er litt smart, sier Marta Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat.

Lager altfor mye mat

Matsvinnet i Norge er generelt høyt, med 40,3 kilo i snitt for hver av oss. Og hele 6 av 10 svarer i undersøkelsen at deres viktigste årsak til matsvinn i jula er at de lager alt for mye mat.

– Det er ikke sikkert det er de samme som står for matsvinnet som også ser seg nødt til å spare inn på mat, men det finnes mange smarte grep for å få maten til å både vare lenge og mette mange, sier Marta.

Kjøp råvarer i større pakninger, som er mer økonomisk, anbefaler Marte Ravnsborg, matfaglig rådgiver i MatPrat. Foto: MatPrat

Her er Martas beste sparetips:

  • Planlegging er nøkkelen, både for å utnytte maten best mulig og å spare penger.
  • Kjøp råvarer i større pakninger, som er mer økonomisk. Tenk alltid på hvordan du skal bruke det som er igjen.
  • Rydd fryseren før jul, ved å bruke opp maten i dagene før. Du trenger ikke å kjøpe fulle middager til hver dag, hvis du tar vare på og bruker opp rester.
  • Undersøk hvordan du best oppbevarer ulike retter og råvarer.
  • Husk at du ikke trenger å handle inn all maten frem til nyttår før julaften. Butikkene er åpne også i romjula.
  • Julemat generelt er ikke så dyr mat, men det er gjerne kosen ved siden av som koster. Tenk smart rundt tilbehøret og drikke.

Samvær og mat står høyest i jula
6 av 10 setter samvær med familie og venner høyest ved jula. Like mange svarer god mat og drikke.

– Ut fra hva nordmenn svarer, kan det være lurt å investere i kosen rundt måltidene, og heller la gavene være opplevelser sammen, at man kun gir til én person i familien hver, eller til barna, mener MatPrat-rådgiveren.

En annen god gaveidé er selvfølgelig spiselige gaver, som hele 1 av 3 har oppgitt at de tenker å gi bort i år. Halvparten tenker å lage de spiselige gavene selv, noe som er en veldig god idé, sier Marta Ravnsborg.

Powered by Labrador CMS