Sergey Pak til topps i Nordic Sushi Cup

Sergey Pak fra restaurant Nama i Bergen gikk seirende ut av finalen i Nordic Sushi Cup. Harry Hermosa fra Alex Sushi i Oslo og Mikhail Khan fra Sabi Sushi Hinna i Stavanger kom på henholdsvis andre- og tredjeplass.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en ære å vinne. Dette har jeg forberedt meg på ved å jobbe målrettet over lang tid og finjustert teknikken min, sier Sergey Pak.

Nå skal vinneren fly tilbake til Bergen, men først skal han feire litt. Han har én ting å si til andre som ønsker å nå helt til toppen:

– Hvis du ikke elsker hva du driver med må du finne noe annet å drive med.

Under onsdagens kvalifisering stilte 25 deltakere i konkurransen. FOTO: KARINE HILDONEN HENRIKSEN
Under onsdagens kvalifisering stilte 25 deltakere i konkurransen. FOTO: KARINE HILDONEN HENRIKSEN

Til World Sushi Cup i Tokyo

Nordic Sushi Cup ble arrangert under Smak 2020 i Lillestrøm denne uken, der Nordens beste sushikokker har konkurrert om oppdraget å få representere Norden i World Sushi Cup i Tokyo senere i høst.

Konkurrentene har gjennomgått to intensive dager med praktisk trening og kvalifisering, før juryen plukket ut de 10 beste til finalen.

Finalistene konkurrerte innen Zen-disiplinen med søkelys på norske råvarer som fisk, tang og skalldyr. Juryen la vekt på kreativitet, valg av råvarer og teknikk i sin bedømmelse og kåring av vinner.

Vladimir Pak og Hirotoshi Mr. Sushi Wa demonstrerer hvordan dagens sushi skal serveres og presenteres.
Vladimir Pak og Hirotoshi Mr. Sushi Wa demonstrerer hvordan dagens sushi skal serveres og presenteres.

Deltakere fra flere av de nordiske landene deltok i de kvalifiserende rundene, men kun representanter fra Norge og Finland gikk videre til finalen. Finalen besto av en kreativ runde hvor deltakerne fikk 45 minutter på seg til å lage hva de ville. Resultatene er som små kunstverk i seg selv.

Norske råvarer på kartet

Norske råvarer har virkelig fått skinne i kyndige kokkehender under Nordic Sushi Cup. Konkurrentene har kun brukt norske råvarer fra havet under konkurransen. Kun det beste av fisk, kamskjell, krabbe, tang og andre havvekster har blitt brukt for å kreere konkurransebidragene.

– Vi har stor tro på at dette skal sette norske råvarer spå kartet, sier prosjektleder for Smak 2020, Torill Engelberg.

Vinneren av Nordic Sushi Cup, Sergey Pak, avslører at han har en stor kjærlighet for norsk skalldyr. Spesielt liker han å bruke kamskjell og kongekrabbe når han lager sine kreative sushiretter.

Stjernespekket jury

Det er ingen andre enn verdens sushi-elite som har tatt turen til Nordic Sushi Cup for å juryere. Juryen ble ledet av verdensmester i sushi fra 2017, Vladimir Pak, som til daglig driver Oslorestauranten Omakase, som nylig fikk tildelt en Michelin-stjerne.

Vladimir Pak og Hirotoshi Mr. Sushi Wa under de forberedende rundene på onsdagen.
Vladimir Pak og Hirotoshi Mr. Sushi Wa under de forberedende rundene på onsdagen.

Med seg i den stjernespekkede juryen hadde han Anton Than, Jorge Dionicio, Iulian Constantin, Bjørn Svensson, Junko Kawada, Eric Ticana, June Son og Nobu Monaco.

I tillegg kom et helt spesielt jurymedlem til Oslo under finalen, selveste Hirotoshi Mr. Sushi Wa, toppsjefen i World Sushi Skills Institute (WSSI), og på mange måter hele verdens «Mr. Sushi».

Ekstraordinær kreativitet, gode knivferdigheter og teknikk

Juryen meddeler at det ikke var enkelt å kåre en vinner, og at det var en veldig jevn finale med bare to poeng som skilte toppsjiktet. Det som gjorde at Sergey Pak stakk av med den gjeve seieren var hans ekstraordinære kreativitet, gode knivferdigheter og teknikk, men også hans presisjon når det kommer til matsikkerhet under tilberedning av rå matvarer.

Nordic Sushi Cup er nylig etablert som et samarbeid mellom en rekke ildsjeler i det norske sushi-miljøet, initiert av Thomas Moen i wasabi-importøren Bare Rot.

Pressemelding