PANTEMERKE: Stadig flere produkter på Vinmonopolet får pantemerke og kan pantes. Foto: Katrine Lunke
PANTEMERKE: Stadig flere produkter på Vinmonopolet får pantemerke og kan pantes. Foto: Katrine Lunke

Kraftig økning i pantbare produkter

Siden mars er antall produkter med pant på Vinmonopolet nesten doblet. Vinmonopolet tilbyr nå over 330 produkter med pant. Økningen skjer etter at Vinmonopolet i fjor innførte strengere miljøkrav til leverandørene.

Publisert

Det er flott å se at arbeidet gir resultater og at antall produkter med pant øker for hver produktlansering, sier miljøsjef Rolf Erling Eriksen i Vinmonopolet.

Siden mars i år har antall produkter med pant i Vinmonopolets basis-, bestillings- og tilleggsutvalg økt fra 175 til over 330 produkter etter november-lanseringen tidligere denne måneden.

Kunder etterspør pant

Vinmonopolet har som mål å redusere sitt CO2-utslipp med 40 prosent innen 2030. Pant sikrer at flasker og bokser blir resirkulert og økt satsning på emballasje med pant skal bidra til å nå målet om reduksjon i CO2-utslipp. Vinmonopolet har derfor satt krav om pantemerke på alle nye produkter i plast og aluminium som de selv kjøper inn i basisutvalget.

Vårt fokus på klima og miljø gjør at stadig flere kunder etterspør produkter med pant. Da vil leverandørene våre også se en markedsverdi i å tilby produkter med pant, sier Rolf Erling Eriksen.

Mer enn tredobling

I midten av november er status at rundt 300 av Vinmonopolets produkter med pant er øl. Vin, brennevin, sider og alkoholfrie produkter kommer også i stadig økende grad i emballasje med pant. Siden mars har utvalget av slike produkter med pant blitt mer enn tredoblet.

Vi kan i mindre grad stille krav til produktene importørene selv velger å tilby. Det er derfor veldig gledelig at for tre viner som ble lansert i høst, valgte leverandørene selv plastflaske med pant. Hvis disse selger godt blir de trolig tatt inn i basisutvalget og mange av våre butikker, sier Rolf Erling Eriksen.

Roser satsningen

Pantbare plastflasker og aluminiumbokser som selges på Vinmonopolet går inn i panteordningen som drives av Infinitum. Flaskene og boksene kan pantes i Vinmonopolets butikker eller i panteautomater sammen med annen pant. Bokser smeltes om og blir til nye bokser, og plastflasker blir til plastgranulat som brukes som råstoff i nye flasker eller andre plastprodukter.

Vi ønsker at mest mulig skal kunne resirkuleres og bli til nye flasker og bokser. Det er flott at antall pantbare produkter på Vinmonopolet har økt så mye i løpet av bare noen måneder. Vi ser fram til at enda flere produkter på Vinmonopolet vil få pantemerke de kommende månedene og årene, sier kommunikasjonsdirektør Randi Haavik Varberg i Infinitum.

Faktaboks om pant på Vinmonopolet:

  • I fjor innførte Vinmonopolet strengere miljøkrav til leverandørene og krav om pantemerke på alle nye produkter i plast og aluminium som de selv kjøper inn i basisutvalget.
  • Nye viner i Vinmonopolets basissortiment under 150 kroner må ha emballasje av plast, papp, aluminium eller lettere glass.
  • Alle nye plastflasker og aluminiumbokser i basisutvalget må ha pant. Dette gjelder alle produktgrupper, også alkoholfritt. Pant sikrer at flasker og bokser blir resirkulert.
  • I perioden mars-november 2019 økte antall produkter med pant i Vinmonopolets basis-, bestillings- og tilleggsutvalg fra rundt 175 til over 330 produkter.

Flaskene og boksene kan pantes i Vinmonopolets butikker eller i panteautomater sammen med annen pant. De er en del av pantesystemet som drives av Infinitum og alt som pantes blir resirkulert.

(Pressemelding)