Nina Sundquist, Matmerk, Anita Lomnes, Anita Ihle Steen, ordfører og Tor Rullestad, næringssjef
Nina Sundquist, Matmerk, Anita Lomnes, Anita Ihle Steen, ordfører og Tor Rullestad, næringssjef

Sirupstynnkaker hedres som en matskatt

BRUMMUNDAL: Juryleder Harald Osa i fagjuryen for Spesialitetsmerket var helt klar i sin uttalelse om sirupstynnkakene fra Sirupstynnkakebakeriet i Brumunddal. Burde vært på UNESCOs liste over matskatter!

Publisert

- Dette er nok et av veldig mange gode eksempel på hva denne fantastiske kommunen har å by på. Her er det fra jord til bord, og ikke minst festbordet, sa en stolt ordfører Anita Ihle Steen i Ringsaker kommune under tildelingen av Spesialitetsmerket i gågata i Brumunddal sentrum.

En spesialitet med unik smak

– Spesialitetsmerket er et matmerke som henger høyt, og beviser at produktet er en spesialitet og har en unik smak. Og det er jo veldig morsomt å høre hva fagjuryen sier om sirupstynnkakene, smilte ordfører Ihle Steen.

Ikke rart at smilet var stort, for fagjuryen av mer enn imponert over sirupstynnkakene fra bakeriet i Brumunddal:

  • Har aldri smakt bedre sirupstynnkaker noensinne! Ingen over- ingen ved siden!
  • Med god margin de beste av sitt slag jeg har smakt. Konsistensen utmerket seg spesielt, akkurat som det stod; seig og sprø. Lukten var også fantastisk av brunet smør og kardemomme. Dette var bra! Produktet oppnådde 94 av 100 mulige poeng, nest høyeste poengsum noensinne.

Finalist i Det Norske Måltid

I tillegg er sirupstynnkakene finalist til Det Norske Måltid, som har finale 5. februar i år. Og kan dermed bli kåret til Norges beste bakst.

– Det er en kjempestor ære å få Spesialitetsmerket. Ikke minst er det kjempegøy å få bringe tradisjonene videre, sa Anita Lomnes under utdelingen.

Bestemors oppskrift

Sirupstynnkakebakeriet består av samboerparet Anita Lomnes og Harald Hoel. Hemmeligheten til suksessen er oppskriften på sirupstynnkaker fra Anitas bestemor.

– Sirupstynnkaker blir i hovedsak bakt i Østerdalen, Rendalen. Hver gård og hver familie har sin egen oppskrift. Min familieoppskrift er annerledes, eller original vil jeg si, for de brukte, som alle i familien før dem setersmør og fløte, forteller bakerieier Anita Lomnes.

Bakeren i gründerparet er Harald.

– Jeg står for utsalget og for markedsføringen. Harald er ikke så glad i oppmerksomheten, men han er veldig dyktig i bakeriet. Uten han hadde dette ikke gått, smiler en stolt Anita.

Mange har endret oppskriften på de tradisjonelle sirupstynnkakene, og byttet ut smør og rømme med margarin og smult.

– Det gjør det enklere å bake ut, men smaker annerledes. Vi vil ha det beste, sier hun.

– Dette er stor stas! Jeg hadde aldri smakt sirupstynnkaker før, med jeg fikk jo smake, og da gikk jo øya i kryss hos meg også, sier direktør Nina Sundquist i Stiftelsen Matmerk, som har ansvaret for det offisielle merket Spesialitet.

Powered by Labrador CMS