kommentarer

Feig regjering?

Publisert Sist oppdatert

Den avtroppende regjeringen økte til slutt bruken av oljepengene - til tross for en uendelig rekke av advarsler mot nettopp å gjøre det.

I sin avskjedshilsen ble regelen om å bruke mer i takt med den økte realavkastningen satt ut i livet - oljefondets årlige overskudd minus prisstigningen=26 milliarder i år. Når vi imidlertid ser bort fra noen finansielle krumspring, forsvinner nesten ti av disse milliardene.

Om ikke dette skulle være nok, ligger det en annen håndsrekning i budsjettforslaget. For det er en iøynefallende optimisme som gjennomsyrer avskjedshilsenen fra Jens Stoltenberg. Fremskrivningene for neste år er basert på at knapt noe har skjedd i verdensøkonomien siden 11. september med betydning for norsk økonomi.

Best illustreres denne optimismen av en prognose laget av refseren i Handelsbanken, Knut Anton Mork. Bare et par dager etter at nasjonalbudsjettet ble lagt frem, smalt han til med en helt annen virkelighetsoppfatning.

Der Mork tror på 0,1 prosent vekst i privat forbruk neste år, spår regjeringen 2,7 prosent. Bnp-anslagene for Fastlands-Norge er henholdsvis minus 1,2 prosent og pluss en prosent. Treffer siste prognose, åpner det naturligvis for å bruke minst de nevnte ni-ti milliarder - og kanskje noe mer.

Det er feigt av Sem-kameratene å hevde at de ikke kan gjøre noe med det fremlagte forslaget til budsjett for 2002.

Powered by Labrador CMS