“Tinder-dating” for lokalmat på SMAK 2020

Matmerk, Hanen og Økologisk Norge står sammen om å løfte frem lokale produsenter på SMAK 2020. Under vignetten Lokalmat.no skal lokale småskalaprodusenter vise frem sine unike produkter.

Publisert

Vi har booket et stort område for å få god plass til noen virkelig spennende og dyktige småskalaprodusenter, sier Nina Sundqvist som er adm. dir. i Matmerk.

Håpet er å drive profesjonell «dating», slik at flere innkjøpere får øynene opp for våre lokale matskatter. Vi skal være litt «Tinder for lokalmaten» på SMAK 2020, smiler hun.

Sundqvist håper det blir stor trafikk på standen og at de proffe innkjøperne får øynene opp for hva Norge har å tilby på dette feltet.

«Telefonkatalog for lokalmat»

Lokalmat.no er et initiativ for å sikre at de lokale produsentene gjennomgår en kvalitetssikring som åpner opp flere muligheter inn mot proffmarkedet. Hensikten er å kople sammen produsenter og innkjøpere på enklest mulig vis.

I dag tror vi det finnes noe mellom 1.500 og 1.800 lokalmatprodusenter i Norge. Av disse har allerede over 500 blitt med på lokalmat.no og vi håper at flere ser på dette som en god markeds- og kvalitetsarena for produktene sine. Dette blir i praksis som en «telefonkatalog for lokalmat», hvor man kan selektere på geografi, mattype, sesong osv., sier Sundqvist.

Hva ønsker dere å oppnå med dette initiativet?

Det er ingen tvil om at det ligger mye potensial i å servere mat som har et tydelig «navn og adresse».

Derfor tror vi det er viktig å jobbe kontinuerlig med å heve kunnskapsnivået om lokalmat og småskalaproduksjon i Norge. Særegenhet er bra og vil må tørre å utfordre eget smaksorgan. Dette vil også bidra i større grad til å sette norsk mat på det internasjonale kartet, sier hun.

Hva tror du er viktigst å tenke på i byggingen av Norge som matnasjon?

Vi må anerkjenne og være stolte av det vi har å by på. Ellers så imponeres ikke gjestene våre heller!

Norge har store fortrinn i historien og måten vi har produsert mat på. Det betyr ikke at vi skal holde oss til vikingekosten alene, men ta med oss dette inn i fremtiden, avslutter Matmerk-sjefen, Nina Sundqvist.

Se hvilke lokalmatprodusenter som kommer her