Ledelse

Seksjonsleder for urbanisme i Rambøll, Anne Bertine Fagerheim.

– Resultatene er viktigst, ikke verktøyene

Nye verktøy vi tar i bruk endrer måten vi jobber på. Selv om endringer kan være vanskelige å gjennomføre i organisasjoner, er det viktig at vi søker kunnskap og er med der det skjer, hevder Rambøll–leder.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan kan ledere få ansatte til å forstå at både dagens arbeidsmetodikk- og verktøy er i ferd med å gå ut på dato og må erstattes?

Spørsmålet har nylig blitt aktualisert i arkitektbransjen, der programmet «Dynamic masterplanning», som er utviklet av Rambøll i Storbritannia kan endre måten vi tenker på rundt konseptutvikling og mulighetsstudier.

Gir ny 3D-modell hvert sekund

Når programmet har blitt matet med detaljert informasjon, som for eksempel tomtegrenser, høyde, grønne soner, utsikt, støy, integrert sol/skygge, grunnforhold, reiseavstand og knutepunkt, kan det generere alternative 3D–modeller hvert sekund. Dette kan arkitekter og arealplanleggere dra fordel av gjennom raskt å synliggjøre bygningsvolumer og utnyttelse av et areal.

– Vi vil bruke mindre tid på produksjon og mer tid på faglige vurderinger. Programmet gjør at muligheter og begrensninger blir mer synlige, og dermed bedre ivaretatt i prosjektene. Det gir en mer forutsigbar og oversiktlig prosess slik at vi enklere kan forhindre overraskelser, sier seksjonsleder for urbanisme i Rambøll, Anne Bertine Fagerheim.

Hun forteller at programmet kan ta hensyn til mange komplekse problemstillinger samtidig. Vi får raske svar, men det krever at vi jobber mer med å få klargjort forutsetninger og muligheter tidlig i prosjektet, noe som øker bevisstheten rundt premisser og rammer.

– Dermed kan vi som fagpersoner gjøre en enda bedre faglig vurdering. Programmet vil også bedre tverrfagligheten og tverrfaglig forståelse i prosjektene, sier Fagerheim.

Dynamic masterplanning er allerede brukt på et prosjekt i Kristiansand med godt resultat, og det meldes om stor interesse for programmet.

Må se mulighetene

Fagerheim påpeker at Dynamic masterplanning må sees på som en mulighet, og ikke en trussel mot fagene våre,

– Verktøyet, sammen med dyktige fagfolk, vil kunne gi enda bedre løsninger for fremtidens bygg og byer, sier hun.

Overført til det generelle arbeidslivet påpeker hun at vi lever i en brytningstid, der fremtidsforskere konstant peker på endring og nye verktøy. Da er det ikke alle som henger like godt med i svingene – for eksempel blant arbeidstakerne – når vi snakker om endringer i arbeidsverktøy og bruken av dem.

– Den yngre generasjonen er mer tilpasningsvillige når det gjelder nye verktøy, mens den eldre generasjonen bruker litt mer tid på endringene. Mange vil ofte være engstelige for fremtiden, sier hun.

Spørsmål som «blir jeg erstattet av en maskin»? «Er det ikke nok jobb til alle»? «Må jeg ha flere yrkesløp, for å få endene til å møtes i fremtiden»? er ikke uvanlige.

– Endringer kan bli store og alvorlige for mange, men innenfor mitt fagfelt er tilpasningen til nye verktøy mer vanlig. Verktøyene vi tar i bruk endrer måten vi jobber på. Vi ønsker å være så tett på utviklingen som mulig, slik at vi også kan være med på å forme disse verktøyene, forklarer hun.

Derfor anbefaler hun alle arbeidstakere å søke ny kunnskap. Det handler først og fremst om viljen til å holde seg oppdatert. Nye verktøy gir også nye muligheter. De kan også bidra til at man kan komme inn på nye markeder eller få nye karrieremuligheter.

– Mange av mine ansatte er svært dyktige på balansen mellom å ta i bruk nye verktøy og å koble litt av. Det er ikke verktøyene i seg selv som er viktigst, det er resultatene du skaper. Nye verktøy som Dynamic masterplanning handler om å frigjøre tid til å fokusere på de viktigste arbeidsoppgavene, sier hun.

Fagerheim presiserer at man aldri vil bli helt prisgitt dataverktøyene. De skal benyttes til å skape gode rammer for folks liv, men den menneskelige dimensjonen er det vi mennesker som må ivareta.

Slik får du med dine ansatte på ny arbeidsmetodikk

Vær utviklingsorientert:

  • Kommuniser betydningen av utvikling

  • Vis med eksempler at måten vi jobber på er i kontinuerlig bevegelse

  • Forbered dine ansatte på at stadig nye verktøy kan måtte tas i bruk

Ivareta dine ansatte:

  • Støtt de ansatte i overgangen til bruk av ny teknologi

  • Kommuniser mulighetene og fordelene ved å ta teknologien i bruk

Endringsvilje:

  • I utsatte bedrifter må det brukes tid på å kommunisere hva verdien av endringer innebærer

Resultatorientering:

  • Husk at det er resultatet som teller, ikke verktøyet

  • Det vil kreves like mye faglig kompetanse som tidligere – man bare jobber på en annen måte

  • Ikke mist deg selv – ha målet i sikte

  • Sørg for at alle får slippe til – noen omfavner bruk av ny teknologi raskere enn andre, og kan ta mye plass

Faglighet er viktig:

  • Kommuniser hva endringen innebærer for oss som utøvere av vårt fag

  • Vær våken

(Kilde: Anne Bertine Fagerheim / Rambøll)

Lederverktøy

Trenger du å fornye verktøykassa?

Bla deg gjennom våre lederverktøy for gode tips, triks og faglig påfyll.

Gå til lederverktøy.


Powered by Labrador CMS