(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Nordmenn juleshopper som aldri før

Vi kommer til å handle for rekordhøye 57 milliarder kroner i desember. Dette er en økning på 1,7 prosent fra desember i fjor, og hver av oss står for rundt 10 700 kroner, melder SSB.

Publisert

Den tradisjonelle julehandelen i desember er fortsatt viktig for detaljhandelen, selv med inntoget av nye handledager som Black Friday, Cyber Monday og Singles Day.

Av de 57 milliardene nordmenn forventes å bruke i desember, vil 24,4 milliarder bli brukt på mat og drikke, mens 32,6 milliarder vil bli omsatt i øvrige butikker.

God mat og drikke er for mange en viktig del av julefeiringen. Butikker med salg av mat og drikke omsetter for 21 prosent mer i desember enn de øvrige månedene. Dette omfatter både dagligvareforretninger og spesialforretninger.

I gjennomsnitt forventes hver og en av oss å bruke rundt 4 600 kroner på mat og drikke i julemåneden og spesielt salget av edle dråper går opp. Omsetningen av vin og brennevin forventes å være 77 prosent høyere i desember enn resten av månedene i året.

Mange koser seg nok også med klementiner eller mandariner i desember. Ifølge utenrikshandelsstatistikken ble det importert 29 570 tonn klementiner og mandariner til Norge i 2018, og 32 prosent av dette ble importert i desember.

Populære leker og bøker

Bøker står høyt på mange nordmenns ønskelister i år, til glede for bokhandlene landet over. Omsetningen hos bokhandlerne i desember er så mye som 156 prosent høyere enn de resterende månedene i året, og forventes å ligge på 813 millioner kroner.

Selv om det selges mye bøker i desember, er lekebutikkene er den store vinneren under julehandelen. Her øker omsetningen i desember med hele 190 prosent sammenlignet med årets øvrige måneder. Omsetningen totalt for lekebutikkene i desember forventes å være på 520 millioner kroner.

Bekledning, smykker og elektronikk

Ser vi bort fra mat og drikke er det klesbransjen som har størst omsetning i desember, og det forventes at 4,36 milliarder kroner vil bli lagt igjen i klesbutikkene rundt om i landet i julemåneden. Det går likevel ikke like godt som i fjor. Sammenlignet med desember i fjor er det forventet at omsetningen vil gå ned med 3,6 prosent.

Samtidig er klær det vi per person vil bruke mest penger på i desember, utenom mat og drikke. I gjennomsnitt vil hver nordmann legge igjen rundt 800 kroner i klesbutikkene i desember.

Salg av ur, gull- og sølvvarer øker med 137 prosent i desember. Dette tilsvarer salg av klokker og smykker for nærmere 719 millioner kroner i julemåneden.

Elektronikkbutikker forventes å omsette for 3,39 milliarder kroner i desember, med en svak nedgang på 0,7 prosent fra samme tid i fjor.

Økt netthandel

I desember vil norske nettbutikker selge varer for rundt 2,6 milliarder kroner. Dette er en oppgang på 4,9 prosent fra desember i fjor, slik at trenden med økende nettsalg mot jul de siste årene fortsetter.

I november vil nettbutikkene selge varer for drøyt 1 milliard mer enn i desember. Dette tyder på at mye av mersalget i desember flytter seg til november på grunn av nye handledager i november som Black Friday og Singles Day.

Størst handel i Oslo

Oslo skiller seg ut som det fylket i landet med størst handleaktivitet i desember, med et forbruk som vil tilsvare rundt 12 000 kroner per innbygger. Dette er omkring 300 kroner høyere enn Akershus og Vestfold som vil ha delt nest høyest forbruk med rundt 11 700 kroner per innbygger

Nederst på listen finner vi grensefylket Østfold, hvor det vil handles for kun rundt 8 900 kroner per innbygger i desember i norske butikker. Tall fra grensehandelsstatistikken viser imidlertid økende handel ved dagsturer til utlandet, og at det er østlendingene som ikke uventet er stor-shopperne når det kommer til grensehandel. Man må derfor ta forbehold om at mange krysser fylkes- og landegrenser når de handler inn til julen og at disse tallene derfor ikke nødvendigvis reflekterer det en gjennomsnittlig innbygger i et gitt fylke vil handle for.

Les mer om julens statistikker her.

(Kilde: SSB)