Cxense Display

Jan gikk Norge på langs med 15 prosent syn

I FLOTT NATUR: Jan og en av hans følgesvenner i Vega. Foto: Roald Kluge.

Mekaniker Jan Bang Henningsen fra Hennig-Olsen Is fullførte sin livs store drøm, med kun 15 prosent syn. Han gikk hele Norge på langs før han mister synet. Les historien og se filmen her.

Jan har flere øyesykdommer og kommer en dag til å miste synet helt. Han er blind på det ene øyet og ser bare 15 prosent på det andre. Hans drøm har vært å se så mye av Norge som mulig før det er for sent.

Se mulighetene!
I sommeren 2018 gikk han derfor hele Norge på langs – fra Nordkapp til Kristiansad, og han er i mål.

– Jans prestasjon er helt utrolig. Han har gått nesten hver dag i tre måneder, i sol og regn, vind og tåke, med et ukuelig pågangsmot. 280 mil er svært langt, og tatt i betraktning at han ser så dårlig, er dette ikke mindre enn en fantastisk bragd. Han motbeviser alle fordommer, og minner oss på å se muligheter istedenfor begrensninger, sier prosjektleder Merete Willumsen Haugå i Hennig-Olsen Is.

Polfarer
Jan Bang Henningsen ble sterkt motivert til å følge sin drøm av polfarer Astrid Furholt, som var første kvinne til å gå i Roald Amundsens fotspor til Sydpolen. Astrid var sponset av Hennig-Olsen Is og frontfigur i Polferden, et kom-i-form program for alle ansatte i Hennig-Olsen Is.

Det var i møte med Astrid at Jan ble inspirert til å gå Norge på langs. I Polferden-prosjektet gikk over 200 ansatte på iskremfabrikken totalt over 20 000 mil høsten 2017. Jan gikk aller lengst med 342 mil.

– Det har vært en fantastisk tur men jeg er glad for å komme hjem nå. Jeg er veldig takknemlig for å ha fått muligheten av en raus arbeidsgiver til å realisere dette. Jeg håper turen kan inspirere andre som føler de ikke passer inn i den klassiske stereotypien av eventyrere og ekspedisjonsfarere til å følge sin drøm. Det er aldri for sent, sier Jan.

SMAKER SEG GJENNOM NORGE: På turen har Jan også kartlagt lokale smaker for sin arbeidsgiver. Her på Fannremsgården i Trøndelag.

Kolleger gikk også «Norge på langs»
På grunn av synsutfordringene har Jan i hovedsak fulgt veier på sin ferd sørover. Han har også hatt med seg turkamerater fra Hennig-Olsen Is, og sin egen familie for å ivareta godt humør og sikkerhet underveis.

I tillegg til å gå med ham underveis, har de ansatte i Hennig-Olsen Is også gått og logget skritt i Kristiansand. Jan er frontfigur i årets kom-i-form program, der målet har vært å gå så langt som mulig i de tre månedene Jan har vært underveis.

Norge på langs 22 ganger
Det har gitt resultater. De ansatte i Hennig-Olsen Is har til sammen gått 6132 mil mil, eller en distanse som tilsvarer Norge på langs 22 ganger.

– Vi har nådd målsettingen med kampanjen som er å styrke samhørigheten i bedriften på tvers av ulikheter, og komme i bedre form gjennom regelmessig aktivitet. Alle har heiet på Jan og fulgt med på oppdateringene han har sendt oss – og dette skaper et fantastisk samhold og trivsel som vi alle kan være stolte av, sier Haugå.

Blindeforbundet har vært samarbeidspartner i dette prosjektet, og jo mer de ansatte i Hennig-Olsen Is har gått, desto mer penger mottar Blindeforbundets prosjekt iCare, som sikrer at unødvendige blinde i utviklingsland kan få synet tilbake.

I forbindelse med målgangen til Jan, donerte Hennig-Olsen Is en sjekk på 300 000 til Blindeforbundets prosjekter i utviklingsland – noe som tilsvarer over 1 000 øyeoperasjoner for fattige unødvendige bline i utviklingsland.

– Det er stor glede å kunne være med å bidra i det viktige arbeidet som Blindeforbundet gjør. De har vært en engasjert og god samarbeidspartner gjennom hele prosjektet, og vi vet at pengene vil komme til god nytte i deres arbeid, avslutter Haugå.

Se filmen på TV Agder
Den 280 mil lange turen har nå blitt til en dokumentarfilm som har hatt premiere på TV Agder. I dokumentaren følges Jan fra Nordkapp og sørover, og det er mange fine filmklipp fra stedene han besøkte underveis


Om Hennig-Olsen Is:

Hennig-Olsen Is har siden 1924 holdt håndverkstradisjonene i hevd, og er en av få gjenværende familiebedrifter i næringsmiddelindustrien. I dag produserer iskremfabrikken nesten 30 millioner liter iskrem og frosne desserter i året. Det utgjør nesten halvparten av det norske iskremmarkedet. Iskremfabrikken i Kristiansand ble bygget i 1960, og har siden den gang vært under kontinuerlig utvikling med det mest moderne utstyret innen iskremproduksjon. Hennig-Olsen Is har i dag ca. 250 årsverk og har i tillegg til hovedkontoret i Kristiansand regionskontorer i Oslo, Haugesund, Bergen, Molde, Trondheim og Tromsø.

Relaterte artikler