Trøndelag Kaffefestival og VM i Kokekaffe

Langøra Kaffebrenneri på Stjørdal inviterer nok en gang til kaffefestival på Hjelseng gård. 14. – 16. august blir det faglig program for kaffeinteresserte, fest, kaffemarked og ikke minst VM i Kokekaffe, som avslutter det hele på søndag.

Publisert
Renate Aune og Kristian Helgesen fra Langøra Kaffebrenneri.
Renate Aune og Kristian Helgesen fra Langøra Kaffebrenneri.

– Festivalen har blitt veldig populær sier Kristian Helgesen, daglig leder på Langøra og primus motor for festivalen.

Fredag 14. og lørdag 15. august inviterer de til et faglig og sosialt program for kaffebrennere og de som er interessert i å lære mer om kaffebrenning.

- I år har vi vært så heldige å fått tak i flere ganger norgesmester Simo Kristidhi, som til daglig brenner kaffe hos Solberg & Hansen i Oslo. Simo kommer for å dele sin kunnskap og erfaringer gjennom en to-dagers ‘hands-on’ workshop. Vi skal brenne masse forskjellig kaffe på fredag som vi smaker og evaluerer på lørdag. I tillegg skal Julia Richardson holde et foredrag og en workshop over 2 dager med fokus på kvalitetskontroll og prøvebrenning, sier han.

Julia jobber til daglig som salgssjef hos Roest, en norsk gründerbedrift som har designet en nyskapende kaffebrenner for brenning av små kaffeprøver. Hun har gjennom de siste årene jobbet i mange deler av den norske kaffebransjen og tar med seg sin mangfoldige bakgrunn for å lære norske brennerier å bli flinkere på å kjøpe inn riktige råvarer.

Et allsidig program

Ellers blir det mye god mat og drikke, og ikke minst sosialt og faglig samvær. Mens lørdagen er mest rettet mot kaffeinteresserte, er søndagen åpen for alle.

Langøra Kaffebrenneri holder til på Hjelseng Gård, som gir en stemningsfull ramme rundt kaffefestivalen.

Gården har røtter tilbake til 1500-tallet, men i løpet av de siste årene har gårdeier Ola Hjelseng bygd opp et konsept for lokal mat og drikke. Gården huser i tillegg til Langøra Kaffebrenneri, ølbryggeriet Stolt Bryggeri, og et kjøkken basert på det beste av lokale råvarer.

VM for fjerde gang

VM i Kokekaffe arrangeres i forbindelse med Trøndelag Kaffefestival. Det er fjerde gang folkets egen kaffekonkurranse går av stabelen. Ildsjel og kokekaffeentusiast Ola Brattås forteller at dette er den eneste internasjonale kaffekonkurransen som avvikles i 2020.

Einun Skorem fra Øver-Bakken Kaffebrenneri i Inderøy ble verdensmester da konkurransen ble avviklet første gang i 2017 og han vant også i 2019. Einun skal forsvare seieren i år.

– Vi vil at dette skal være en konkurranse med lav terskel der også normalt kaffeglade folk kan delta med familiens nedarvede bryggeoppskrift, sier Brattås.

– Vi holder alltid av minst én plass slik at lokale kan få muligheten til å delta. I tillegg er det åpnet for deltagere fra land som ikke kan reise til Norge, og andre som av en eller annen grunn ikke kan delta fysisk. Disse kan få tildelt en stand-in som brygger etter deres oppskrift og med deres utvalgte utstyr. De kan få være med via videolink slik at de kan få sole seg i glansen og motta hyllesten som følger med en eventuell seier, smiler Ola.

VM i Kokekaffe – vinnere

2017: Einun Skorem

2018: Elisabeth Vollan

2019: Einun Skorem

Den tradisjonsrike kaffen

Selv om kokekaffe har måttet vike for mer moderne tilberedningsmetoder, er det fremdeles mange som sverger til denne tradisjonsrike måten å brygge kaffe på.

– Nøyaktighet, tålmodighet og gode råvarer er nøkkelen til god kokekaffe, forklarer Ola Brattås.

Ved siden av jobben som import og brennerisjef på Kaffebrenneriet, står han bak den moderne kaffekjelen Tias Kettle. Det er en fornyet og modernisert utgave av den klassiske kaffekjelen laget av Tias Eckhoff i 1962. Sammen med Sigrid Eckhoff, datteren til Tias, har han utviklet den nye utgaven som kom i salg våren 2017 og som har vakt internasjonal oppmerksomhet.

– Det er veldig lett å få til et godt resultat, men for å vinne må man ha følge litt ekstra godt med på bryggetiden og ikke helle kaffen i koppene for tidlig, understreker Ola. La gruten få synke!

PROGRAM FREDAG

 • Workshop med Simo Kristidhi, Solberg & Hansen
 • Prøvebrenning – foredrag ved Julia Richardson, Roest Coffee
 • Mat og øl i bryggeriet

PROGRAM LØRDAG

 • Workshop med Simo Kristidhi, Solberg & Hansen
 • Prøvebrenning – foredrag ved Julia Richardson, Roest Coffee
 • Cupping
 • Fest på Hjelseng Gård

PROGRAM SØNDAG

 • Åpen Kaffedag på Hjelseng Gård
 • Marked med lokal mat og drikke
 • Smak kaffe fra ulike brennerier
 • World Kokekaffe Championship 2020

STED

Hjelseng Gård, Hjelsengvegen 60, Stjørdal

Powered by Labrador CMS