Nyheter

Går Norge på langs og samler smaksopplevelser

(KRISTIANSAND/NORDKAPP) Mekaniker Jan Bang Henningsen fra Hennig-Olsen Is har flere øyesykdommer som medfører at han vil bli blind. Nå har han lagt ut på en 250 mil lang vandring sørover fra Nordkapp for å se Norge før det er for sent.

Publisert Sist oppdatert

Min drøm er å få sett så mye som mulig av dette vakre landet før det blir for sent, og takket være en raus arbeidsgiver får jeg nå muligheten til å gå hele Norge på langs i sommer, fra Nordkapp til Kristiansand, sier Jan Henningsen.

Jan Henningsen ble sterkt motivert til å følge sin drøm av polfarer Astrid Furholt, som i vinter fulgte Roald Amundsens fotspor til sydpolen. Astrid var frontfigur i Polferden, et kom-i-form program for alle ansatte i Hennig-Olsen Is, og det var i møte med Astrid at Jan ble inspirert til å gå Norge på langs.

De over 200 ansatte på iskremfabrikken gikk totalt over 20.000 mil i fjor høst, og Jan gikk aller lengst med 342 mil.

Jeg ser ikke lenger så godt, og min største drøm nå er å få sett så mye som mulig av Norge mens jeg ennå kan. Jeg har lagt opp ruten for å oppleve mest mulig, få flest mulig varierte inntrykk, sier Jan, som opprinnelig er fra Danmark.

Smaker seg gjennom Norge

En del av turen går ut på å kartlegge og dokumentere særegne, lokale smaksopplevelser underveis, og ta med smaks- og sanseinntrykkene tilbake til Hennig-Olsen Is.

Jan har allerede tilbakelagt ca. 100 mil, og har fått smake på flere av de lokale rettene som Nord-Norge har å by på, blant annet ulike fiskeretter på Andenes; oster og ostekake på Nordtun Gård i Risøyhamn og møsbrømlefse på Kjerringøy utenfor Bodø.

Jeg er spent på hvilke flere smaker og sanseopplevelser de mange flotte stedene i Norge har å by på, og ønsker å ta med meg noen nye impulser sørover til iskremfabrikken, sier Jan.

Støttes av kolleger

Fordi Jan har sterkt nedsatt syn, vil han i hovedsak følge veier på sin ferd sørover. Han har også med seg turkamerater fra Hennig-Olsen Is og sin egen familie for å ivareta godt humør og god sikkerhet underveis.

De skal gå i alt 248 mil, med et dagsgjennomsnitt på noe under 3 mil. Turen går sørover via Vesterålen og Lofoten til Helgelandskysten, Trøndelag, Vestlandet og ender i Kristiansand. Etter planen er Jan fremme 30. august.

Jeg er veldig takknemlig for å få muligheten til å realisere min drøm. Jeg håper min tur kan inspirere andre som føler de ikke passer inn i den klassiske stereotypien av eventyrere og ekspedisjonsfarere til å følge sin drøm. Jeg vil legge ut bilder og statusoppdateringer underveis på facebooksiden min, ”Norge på langs med Jan”, og håper på den måten å nå ut til andre som kan bli inspirert av denne turen, sier Jan.

Heier hele veien!

Paal Hennig-Olsen er svært glad for å kunne støtte Jans prosjekt.

Det er sterkt, det Jan skal gjøre. Da han fortalte meg om dette første gangen ble utrolig imponert. Vi skal heie på ham hele veien. For meg er det viktig å ta vare på medarbeiderne våre og gi dem rom for å følge drømmene sine, sier Paal Hennig-Olsen.

Jan er også frontfigur i årets kom-i-form program. Alle ansatte hos Hennig-Olsen Is kan melde seg på programmet som er utformet som en konkurranse, der lag på fire skal forsøke å gå samme distanse som Jan. En egen app logger antall skritt, og viser hvor langt lagene og Jan er kommet.

Målsettingen med kom-i-form programmet er helsegevinster, redusert sykefravær, og styrket samhold og trivsel i bedriften. I fjor sank sykefraværet markant som resultat av programmet, de over 200 som var med kom i bedre form, og trivsel og samhold økte betydelig. Programmet har høstet internasjonal anerkjennelse.

Blindeforbundet er samarbeidspartner og vil motta støtte til sitt arbeid. Jo mer de ansatte i HennigOlsen Is går, desto mer penger vil Blindeforbundet motta i støtte fra Hennig-Olsen Is.

Powered by Labrador CMS